"Taboe rond verlies van kind is nog groot"

12 VROUWEN STAPPEN MET 'A SKY FULL OF STARS' VOOR BERREFONDS

Deze vrouwen stappen de Dodentocht ten voordele van het Berrefonds, een fonds dat ouders van overleden kindjes steunt.
David Legreve Deze vrouwen stappen de Dodentocht ten voordele van het Berrefonds, een fonds dat ouders van overleden kindjes steunt.
Met 12 zijn ze intussen, de wandelaars van 'A sky full of stars' die de Dodentocht wandelen ten voordele van het Berrefonds. Dit fonds steunt ouders van overleden kindjes met de verdeling van herinneringsdozen. "Ik verliet na het verlies van mijn zoontje Joren (3) letterlijk met lege handen het ziekenhuis. Op dat moment had een herinneringsdoos een groot verschil gemaakt", zegt Evy Verbeyst.

"Joren overleed drie jaar geleden op driejarige leeftijd 's nachts in het ziekenhuis in Jette. Je gaat als ouder op zo'n moment door de hel, vanuit het personeel wist niemand echt wat zeggen of doen om ons te steunen of troosten. Eén verpleegster had gelukkig op het laatste moment nog het idee om een voetafdrukje van Joren te maken, verder gingen we letterlijk met lege handen naar huis. Het taboe rond het verlies van een kind blijft - ook in ziekenhuizen - nog veel te groot", begint Verbeyst haar verhaal.

Herinneringsdozen

"Begin 2017 ontdekte ik via andere ouders die ook hun kind verloren het Berrefonds. Die vzw werd opgericht door de ouders van Berre, een baby'tje dat na tien weken overleed. De mama van Berre had hetzelfde gevoeld: zij wou in het ziekenhuis herinneringen sprokkelen, dingen meenemen die van haar zoontje waren geweest. Dat kan een voetafdruk zijn, een haarlokje, kleding, ... Zo kwam ze op het idee om herinneringsdozen samen te stellen. Ik heb van die drie jaar met Joren een pak meer foto's dan bijvoorbeeld ouders die hun pasgeborene moesten afgeven. Maar toch wordt ook bij oudere kinderen het verzamelen van die tastbare zaken vergeten of onderschat. Intussen stelde ik zelf mijn eigen herinneringsdoos samen: met het tutje van Joren, zijn knuffeldoekje en lievelingssnoep... Die doos staat in Joren zijn kamer, en op moeilijke momenten neem ik de spulletjes erbij. Ik ken ook ouders die wanneer ze met hun gezin op reis gaan, hun herinneringsdoos meenemen."


De herinneringsdozen zijn niet enkel belangrijk voor ouders, ook voor de verpleging bieden ze een grote houvast. "We probeerden in het verleden bij het verlies van een kindje op onze afdeling steeds een kaartje af te drukken, een tekstje te schrijven... Maar er was altijd dat gevoel: 'we missen iets'", vertellen vroedvrouwen Kristien Boodts, Marieke Coolens en Gisele Dedecker van de Bornemse materniteit. "Sinds een klein jaar werken ook wij met het Berrefonds samen, en met zo'n herinneringsdoos kan je veel meer bieden. Je kan je heel concreet met de ouders aan de slag om samen die doos te vullen, en zo komen de verhalen boven. Een herinneringsdoos geeft de verpleging structuur, en dwingt ons tijd te maken voor en te luisteren naar de ouders."


Evy Verbeyst en de 3 vroedvrouwen zetten nu - samen met een groep enthousiaste vrienden en collega's - hun schouders onder 'A sky full of stars'. "We verkochten al snoepzakjes en sterrenlampjes en plaatsten collectebussen om geld in te zamelen voor het Berrefonds. Als ultieme uitdaging besloten we om daar nog een deelname aan de Dodentocht bovenop te doen. We zullen samen starten, daarna wordt het afwachten wat er precies gebeurt. De ene trainde al wat meer dan de andere, ons doel is vanzelfsprekend om allemaal de finish te halen, en een zo groot mogelijke cheque te kunnen overhandigen aan het Berrefonds."


'A sky full of stars' steunen kan door storting op rekeningnummer BE10 0000 0000 0404 met vermelding 016/0930/00117, contact opnemen kan via askyfullofstars100@gmail.com.