"Maak werk van veilige oversteek"

REACTIES NA AANRIJDING FIETSSTER (75) OP PUURSESTEENWEG

De fietsoversteekplaats aan de Puursesteenweg en de spooroverweg.
Els Dalemans De fietsoversteekplaats aan de Puursesteenweg en de spooroverweg.
"Maak eindelijk werk van een veilige fietsoversteekplaats!" De Bornemse oppositie en omwonenden vragen het Bornemse gemeentebestuur in te grijpen op het kruispunt van de Puursesteenweg met de Pedro Colomalaan in Bornem. Daar heeft zondagmiddag een wagen een fietsster gegrepen. Het slachtoffer is intussen buiten levensgevaar.

De 75-jarige vrouw stak zondag met haar fiets de Puursesteenweg over toen ze werd aangereden door een wagen die in de richting van Bornem reed. Het slachtoffer werd door de klap enkele meters ver weggeslingerd en was er erg aan toe. De vrouw is zwaargewond overgebracht naar het UZA, intussen zou ze buiten levensgevaar zijn. Het ongeval gebeurde op de fietsoversteekplaats van de fietsostrade van Puurs naar Bornem.


"Jarenlang al stuur ik mails naar het Bornemse gemeentebestuur met de vraag om deze locatie veiliger te maken, mijn laatste schrijven dateert van ongeveer twee weken geleden", zegt Jan Gevers van drukkerij Graffiti. "Wij werken pal aan deze fietsoversteekplaats, onze bureaus staan naar de straatkant toe gericht. Om de haverklap schrikken we van de onveilige situaties die zich buiten afspelen. De fietsostrade, een pas aangelegd en rustig fietspad langs de spoorlijn, is fantastisch. Maar het probleem is dat de fietsers aan de Puursesteenweg een drukke rijweg opdraaien, met een maximumsnelheid van 70 km per uur voor de vele wagens én een spooroverweg bovenop. De enige juiste oplossing volgens mij is de aanleg van een fietstunnel onder de rijbaan, enkel zo haal je de zwakke weggebruikers uit dit drukke verkeer. Over enkele weken gaat het nieuwe schooljaar weer van start, en dan gebruiken jonge fietsers weer massaal deze route. We houden ons hart al vast..."

Drukker Jan Gevers.
PHOTO NEWS Drukker Jan Gevers.

Led-bord beloofd

Ook de Bornemse oppositie luidde al meermaals de alarmbel. "Vanuit onze fractie formuleerden we al verscheidene voorstellen. We stelden al de plaatsing voor van knipperlichten en een betere aanduiding van de fietsoversteekplaats met rode verf. Dit zou niet mogelijk zijn omwille van de spooroverweg", zegt gemeenteraadslid Ivo Van Aken (N-VA). "Een led-bord met de mededeling 'Opgepast fietsers' is ons beloofd op de gemeenteraad van april 2016. Na meer dan een jaar is hier nog niets van te zien. En dat bord zal niet volstaan: de snelheid zou op die plek naar 50 per uur moeten dalen. Dan kan je eventueel de plaatsing van beugels op het fietspad overwegen die fietsers verplichten om af te stappen. Ook de oversteek zelf moet herbekeken worden, want deze is onduidelijk en onoverzichtelijk."

"Signalisatie in orde"

Het gemeentebestuur is niet onder de indruk. "De signalisatie op deze locatie is perfect conform de wetgeving, net als de inrichting van de fietsoversteekplaats. Die is mee vernieuwd bij de aanleg van de fietsostrade. Alle partijen hebben het ontwerp toen mee goedgekeurd", reageert de Bornemse schepen van Mobiliteit Liesje Pauwels (CD&V). "Er staan ook duidelijke haaientanden getekend die aangeven dat fietsers moeten stoppen, we lieten extra slagboombordjes plaatsen voor de fietsers en er kwam extra verlichting om de fietsoversteekplaats nog duidelijker zichtbaar te maken. De led-borden (met boodschap 'Opgepast fietsers', red) zullen worden geplaatst."


Schepen Pauwels vindt de bouw van een tunnel geen slecht idee. "Ik ken niet de exacte omstandigheden van dit ongeval, maar het is nu zo dat wagens hier 70 per uur mogen rijden en fietsers moeten stoppen. Een fietstunnel zou inderdaad een mooie oplossing zijn, maar het gaat meteen om heel ingrijpende werken met een bijpassend kostenplaatje. Op dit moment zijn er geen plannen in die richting."