Weduwe (66) smeekt al vier jaar om erfenis van 160.000 euro, haar advocate is nu geschorst

Mine Dalemans
Een 66-jarige weduwe uit Hasselt smeekt al vier jaar om de erfenis van haar echtgenoot. Het gaat om 160.000 euro. Omdat ze in 2015 nog illegaal in ons land verbleef, werd dat bedrag gestort op een derdenrekening van haar toegewezen pro-Deoadvocate, die het geld nooit doorstortte. De advocate (36) werd vorige week bij verstek veroordeeld en gaat in beroep tegen haar schorsing bij de Limburgse balie.  

Advocate V.L. (36) uit Borgloon (niet te verwarren met Leen Velkeneers uit Hoepertingen)werd vorige week bij verstek veroordeeld nadat ze het nalatenschap van 160.000 euro weigerde door te storten aan haar cliënte die daar al jarenlang recht op heeft. De vrouw gaat wel in beroep tegen haar schorsing, maar weigert elke verantwoording.  

Het verhaal begint vier jaar geleden als een 66-jarige vrouw uit Kenia aanspraak kan maken op de nalatenschap van haar Limburgse echtgenoot. Het gaat om 160.000 euro. Vandaag woont de dame in Hasselt, maar destijds verbleef ze nog illegaal in ons land. Omdat ze geen rekeningnummer had, werd een pro-Deoadvocate aangesteld die het bewuste bedrag op haar derdenrekening kreeg gestort. 

Geen reactie

In die periode kreeg de Afrikaanse vrouw van haar pro-Deoadvocate te horen dat het geld zou worden overgemaakt via een bankcheque. En toen werd het stil. Geld kreeg de vrouw nooit te zien, en ook reacties van de advocate bleven steeds uit. Intussen werd ook de stafhouder van de Limburgse balie op de hoogte gesteld, maar ook zij ontvangt geen reactie van de bewuste advocate. Het geld blijkt intussen al vier jaar spoorloos. 

De Afrikaanse vrouw nam een nieuwe advocate in de arm en besloot om V.L. te dagvaarden. Ze moest zich vorige week verantwoorden voor de burgerlijke rechtbank, maar stuurde haar kat waarop de rechter haar bij verstek veroordeelde. Intussen startte de balie ook een tuchtprocedure, en werd ze geschorst. Daar tegen gaat V.L nu in beroep. 

Schrappen

Toegang tot de derdenrekening heeft de verdediging van de Keniaanse vrouw ook niet. “We weten niet waar het geld van mijn cliënt naartoe is”, klinkt het bij haar raadsman. “Maar als het nog netjes op die derdenrekening stond, zou dat in de afgelopen vier jaar al lang zijn door gestort.” 

In theorie zou V.L. eerstdaags geschrapt worden in de lijst van advocaten bij de Limburgse balie, en haar activiteiten niet verder mogen zetten. Maar gezien ze in beroep gaat tegen haar schorsing, kan een schrapping nog niet definitief worden uitgevoerd.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Bohets

  Waarom moet een erfenis of een schadevergoeding eigenlijk op een rekening van een advokaat terechtkomen in plaats van direct bij de rechthebbende ?

 • Chris Hom

  Die derdenrekengingen van advocaten en notarissen.... klaar voor gesjoemel ! Hoe en door wie worden deze rekeningen gecontroleerd ?

 • Carina Desmidt

  Ongelooflijk! Die advocaat zo meteen gevang in moeten is fraude en wat ze bezit die vrouw uit betalen. Snap niet erfenis is erfenis ook woon je in buitenland! Maar een werkmens zou eens 100 € moeten achterhouden meteen fraude !

 • Sarah Olemans

  Advocaten het zijn de grootste gangsters. Jan kent Piet en visa versa ik kan ervan meespreken

 • Jean Pollet

  Is de wet hier wel duidelijk genoeg ? of zijn er weer achterpoortjes (vb geld doorstorten ...na 1 maand )