Topjaar voor kersenoogst in Haspengouw

Karel Vaes van Kersen Hellingenfort Hoepertingen
Mine Dalemans Karel Vaes van Kersen Hellingenfort Hoepertingen
De kersenoogst in Haspengouw kent een recordopbrengst. Volgens de Belgische Fruitveiling in Sint-Truiden gaat het 50 procent meer kersen dan vorig jaar. “We zitten met een recordjaar”, zegt Karel Belmans van de Belgische Fruitveiling.

De fruittelers aangesloten bij de Belgische Fruitveiling zitten momenteel boven de 3 miljoen kilo kersen. Vorig jaar klokten ze nog af op 2 miljoen kilo. “We zitten nu wel op het einde van het seizoen, dat nog tot halfweg volgende week duurt. Dat aantal gaat dus niet veel meer toenemen, maar er kan nog een 100.000 of 200.000 kilo bij komen”, zegt Belmans.

Uitzonderlijk weer

Het recordjaar is vooral te danken aan het uitzonderlijk gunstige weer. “We hebben een bloeiperiode met een mooie vruchtzetting gehad. Het is goed weer geweest met een beetje regen. Dan was er een heel droge periode tijdens de pluk, waardoor het probleem van het barsten van de kersen er niet was”, legt Belmans uit. “Tijdens de regen van vorig weekend gebeurde dat een beetje, maar het is uitzonderlijk dat we bijna alle kersen kunnen plukken. Andere jaren gaat dat om 30 tot 40 procent van de kersen.” Verder is de kersenteelt volgens de fruitveiling professioneler en intensiever geworden, onder meer door het gebruik van sterke rassen als de cordia’s en regina’s.

Mooi dik

Kersenteler Karel Vaes uit Borgloon  is alvast tevreden over zijn kwalitatieve oogst. “Die hevige regenbuien van begin juni hebben ons goed gedaan. De kersen zijn door de hevige regenval mooi dik geworden. Daarna deden de droogte en de zonnestralen de rest.” Aangezien Karel nog op ambachtelijke wijze werkt, waren de voorbije weken 18 sorteerders en 20 plukkers aan de slag in de kersenkwekerij. En de Ruslandboycot? “Daar ondervindt de kersenteelt in Limburg geen last van. Belgische kersen worden voornamelijk verkocht in eigen land en in enkele buurlanden.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.