Gerestaureerde stroopfabriek in Borgloon eindelijk weer open

Eindelijk is de Stroopfabriek weer open.
RV Eindelijk is de Stroopfabriek weer open.
De Loonse stroopfabriek is klaar voor een nieuwe toekomst. Vrijdagavond opent Vlaams minister Lydia Peeters in aanwezigheid van gouverneur Herman Reynders, gedeputeerde van toerisme Igor Philtjens en burgemeester Eric Awouters, samen met het voltallige stadsbestuur en 350 genodigden, de gerestaureerde fabriek.

Een fiere burgemeester Eric Awouters opent eindelijk zijn Stroopfabriek. “Vanaf het Stationsplein stapt de bezoeker de ‘historische kern’ binnen, waar het nieuwe toeristische onthaal van Borgloon is ondergebracht. Door de uitbouw van de onthaalbalie, gecombineerd met het aanbod van streekproducten tussen de monumentale, industriële machines in dit gebouw, proef je als bezoeker onmiddellijk van het rijke verleden van de stroopfabriek. Via een looppad vervolgt de bezoeker zijn ontdekkingstocht naar het hoofdgebouw, waar onder andere het fruitbelevingscentrum ligt.”

Fruitbelevingscentrum

“Daar kunnen bezoekers het vruchtbare verleden, maar ook de fruitige toekomst van deze historische site en de streek ontdekken. Aan de hand van heel wat leuke en leerrijke belevingsmodules volg je op eigen tempo de weg die een lekker stuk Loons fruit aflegt: van ontluikend vruchtje, tot de verwerking ervan in heerlijke streekproducten zoals onze Loonse stroop”, vertelt schepen van Toerisme  Shana Schoubben. 

Het fruitbelevingscentrum
RV Het fruitbelevingscentrum

Tevens zal de bezoeker kunnen zien hoe stroop op ambachtelijke wijze ingekookt wordt. Medewerkers van vzw IN-Z staan in voor een kleinschalige productie van Loonse stroop, zodat je als bezoeker kan zien met hoeveel zorgvuldigheid en passie dit typisch Loonse streekproduct gemaakt wordt. Stroopstoker Raf Bleus, die zelf jarenlang op ambachtelijke wijze stroop stookte in de fabriek, zal de medewerkers van IN-Z begeleiden met de nodige expertise.

Culinair genot

Giovani Oosters en zijn team zullen vanaf 2 april op het gelijkvloers in het hoofdgebouw hun bistro ‘De Smaakfabriek’ uitbaten. Zowel de Lonenaar als de bezoekers kunnen hier terecht voor lekkere, streekgebonden gerechten.

Giovani Oosters opent de streekgebonden bistro ‘De Smaakfabriek’ in de gerestaureerde stroopfabriek.
Mine Dalemans Giovani Oosters opent de streekgebonden bistro ‘De Smaakfabriek’ in de gerestaureerde stroopfabriek.

8,6 miljoen

“De restauratie van de stroopfabriek, de conservering van de beschermde machines en de opwaardering van het geheel tot een toegankelijke plek met een nieuwe, aantrekkelijke invulling voor een totale fruitbeleving, kost Borgloon 8,6 miljoen euro. Daarvan werd 4,7 miljoen gesubsidieerd door onder andere Erfgoed Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen, de provincie Limburg, Limburg Sterk Merk (LSM), EFRO-subsidies. Uiteraard werd ook de Monumentenprijs van 550.000 euro gebruikt voor de restauratie. Bovendien heeft Veiling BelOrta 150.000 euro geïnvesteerd in de uitbouw van het fruitbelevingscentrum”, zegt de burgemeester.

De Loonse strooplekker is weer in ere hersteld.
RV De Loonse strooplekker is weer in ere hersteld.

Totaalbeleving

De nieuwe invulling van de gerestaureerde stroopfabriek, waarbij het fruitbelevingscentrum, het toeristisch onthaal, de streekproductenwinkel, bistro De Smaakfabriek en feestzaal Fabrik allemaal samengebracht worden op deze historische locatie, zorgt voor een nieuw elan in de stationsbuurt. Zowel voor onze inwoners als voor de bezoekers aan Borgloon zal dit een ontmoetings- en belevingsplek worden die de onlosmakelijke band tussen fruit, stroop en Borgloon uitstraalt
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.