300 motards frissen hun rijtechnieken op

De motorrijders slalommen tussen verkeerskegels als oefening.
Borgerhoff De motorrijders slalommen tussen verkeerskegels als oefening.
Bijna 300 motards, driemaal meer dan verwacht, zijn gisteren naar de veiling Belorta gekomen voor de Dag van de motorrijder. Dat was een organisatie van de politie uit het kanton Borgloon, Tongeren, de regio Sint-Truiden en Hasselt.

"Het toont aan dat motorrijders zich ervan bewust zijn dat een opfrissing van de verkeersregels, de techniek en rijvaardigheid nodig is", zegt Wim Vanvinckenroye van het Centrum voor Motorbeheersing uit Tongeren, dat al 20 jaar rijlessen geeft aan motards.


Zo'n opfrissing aan de start van het nieuwe motorseizoen is noodzakelijk, omdat heel wat motards - zonder dat ze het zelf beseffen - fouten maken. Hierdoor neemt het risico op valpartijen en ongevallen toe. "Ze rijden niet defensief genoeg", zegt Vanvinckenroye. "Ze trainen nog te weinig om het rijden beter onder de knie te krijgen." Ook de zithouding kan beter. "Je moet de motor aanvoelen door hem met je voeten en benen te omknellen", zegt een politieagent tijdens de Dag van de motorrijder. "Ook met gestrekte armen sturen, is verkeerd. Soepel en ontspannen rijden, is belangrijk, en daarom moeten de armen gebogen zijn." Eric Doumen (56) uit Dilsen-Stokkem heeft de motor net terug van stal gehaald. "Ik kom naar hier om de kleine handelingen, zoals het nemen van korte bochten, het slalommen, het maken van een noodstop of het uitwijken voor obstakels, beter onder de knie te krijgen", zegt hij. (LXB)