"Gronden fruitveiling vervuild met asbest"

AANNEMER VREEST DAT BESMET WATER NAAR PLANTAGES STROOMT

Aannemer Ruben Bollengier bij de talud waar achter hem nog asbest ligt.
Jimmy De Schrijver Aannemer Ruben Bollengier bij de talud waar achter hem nog asbest ligt.
Tijdens renovatiewerken aan een woning naast de fruitveiling van BelOrta in Borgloon heeft de aannemer asbest in de bodem op de terreinen van de fruitveiling vastgesteld. "Als ecologisch aannemer wil ik dat de fruitveiling alle asbest rond en op haar site opruimt, want het mogelijk met asbest vervuilde regenwater stroomt naar de lager gelegen fruitplantages"zegt aannemer Ruben Bollengier van Wood-Concept.

Ruben Bollengier is met zijn bedrijf Wood-Concept, gespecialiseerd in ecologische skeletbouw, bezig met de renovatie van een woning aan de Kernielerweg in Borgloon. "Het huis staat pal naast de fruitveiling BelOrta", zegt Bollengier. "De bewoners van het huis wensten wegens vochtproblemen, verzakkingen en de moderne noden hun woning te renoveren. Op de scheiding tussen het huis en de loods van de fruitveiling stond een opslagplaats en een hoogspanningscabine op een betonnen plaat. Uit onderzoek van de architect bleek dat die opslagplaats en de betonnen plaat niet vergund waren. Na gesprekken met BelOrta zijn ze overgaan tot het verwijderen van de opslagplaats, maar de betonnen plaat hadden ze niet verwijderd."


Toen de aannemer in het huis aan de slag was, begaf de scheidingsmuur het plots gedeeltelijk. "We hoorden een luide knal en zagen dat de scheidingsmuur voor de helft was ingestort", legt Bollengier uit. "De vulling onder de betonplaat, die twee meter hoger lag, was er onderuit gekomen. Maar onze verbazing was nog groter toen we zagen dat de fruitveiling de betonplaat zonder eigen steunmuur tegen de woning van onze klant had gegoten. Erger was dat dit gewoon op los zand was gebeurd dat in een zandbak hoort, en dat er allerlei afval was bijgestoken zoals onder andere asbest, teer houdende asfalt, frigopanelen en de kabels van de hoogspanningscabine. Door de verzakking begon de hoogspanningscabine van 10.000 Volt door te zakken en begon de betonplaat af te scheuren."

Op de scheiding tussen het huis (rechts) en de groene loods van de fruitveiling stonden een opslagplaats en een hoogspanningscabine op een betonnen plaat.
Jimmy De Schrijver Op de scheiding tussen het huis (rechts) en de groene loods van de fruitveiling stonden een opslagplaats en een hoogspanningscabine op een betonnen plaat.

Verzakking

De hoogspanningscabine moest worden gestut en de werken werden stilgelegd, maar een dag later was ook de andere helft van de scheidingsmuur ingestort. "Dat werd versneld door het regenweer", weet Bollengier. "Tot overmaat van ramp zakte ook de hoogspanningscabine verder weg omdat het zand aan het verschuiven was. In overleg met BelOrta hebben we de betonplaat doorgezaagd, waardoor de hoogspanningscabine weer in evenwicht kwam en we een ontploffing en grote stroompanne hebben vermeden."


Fruitveiling BelOrta gaf tijdens een vergadering de gebreken toe en was bereid een deel van de kosten, 6.811 euro, te dekken. "Ik heb hen ook gewezen op het asbest dat in de talud op hun terrein zat", vertelt Bollengier.

20.000 euro

"Ik mocht dat van hen afvoeren en verwerken, terwijl ik eigenlijk op hun grond niets te zoeken heb. Ze gingen er nogal licht over, vond ik. Het afval en dus ook het asbest in de grond komen via het regenwater in de velden en de plantages terecht en dat dankzij de 'bekendste' verdeler van 'gezonde' groenten en fruit. En daar heb ik het moeilijk mee. Zoiets kan niet. De kosten voor de afbraak van hun opslagplaats en de ingestorte scheidingsmuur en de bouw van een nieuwe scheidingsmuur lopen intussen op tot een 20.000 euro. Die kosten zullen we wel via de rechtbank verhalen, maar ik vind dat BelOrta zijn volledige site moet saneren en asbestvrij moet maken. Het kan niet dat er asbest in de grond ligt over de hele talud rond de site. Het water dat door die grond vloeit, stroomt naar de fruitplantages. Een gezonde situatie kan dit niet zijn. Bij BelOrta lachten ze dit weg en staken ze de schuld op het vorige bestuur."


Bij BelOrta zeggen ze dat de site in Borgloon asbestvrij is. "Er is inderdaad vastgesteld dat er een asbestplaat lag, maar daar hebben wij geen weet van", zegt Marc Cools, technisch verantwoordelijke van BelOrta. "Maar of die plaat er vroeger al lag vooraleer de veiling bij onze groep is gekomen of dat die asbestplaat er is gelegd door iemand, dat weten we niet en dat zal het onderzoek moeten uitwijzen. Verder ligt er op onze site geen asbest. Van verdere asbestplaten in die talud hebben wij geen weet", besluit Marc Cools.