"Dit is toch geen voetbal meer?"

CLUBLOKAAL STANDARDFANS BESMEURD MET GRAFFITI GENKSE SUPPORTERSCLUBS

Uitbater Johny Mathei en Noëlla Strauven, voorzitster van de supportersclub van de Standardfans, aan het café. Op een van de vensters werd in grote letters 'Genk' geschreven.
Borgerhoff Uitbater Johny Mathei en Noëlla Strauven, voorzitster van de supportersclub van de Standardfans, aan het café. Op een van de vensters werd in grote letters 'Genk' geschreven.
Johny Mathei, eigenaar van café 't Pleintje aan het Stationsplein in Borgloon, schrok zich gisterenochtend rot toen hij ontdekte dat de ramen en de gevel van zijn café beklad werden met anti-Standard leuzen en stickers van Genkse supportersclubs. "Het café dient al vijftien jaar als supporterslokaal voor de Standardfans van 'The Red Bulldogs'. Nog nooit hebben we hier problemen gehad."

'Anti-Standard' staat er in koeiengrote blauwe graffitiletters te lezen op het raam van café 't Pleintje, dat dienst doet als supporterslokaal van The Red Bulldogs, de lokale fans van Standard. Het werk van vandalen, vermoedelijk supporters van KRC Genk, die in de nacht van woensdag op donderdag de deur, de gevel en de ramen van het pand bekladden met Pro-Genk en Anti-Standard leuzen. "Ik sta compleet versteld", zegt café-uitbater Johny Mathei (62), die het café al zo'n dertig jaar in handen heeft. "In de vijftien jaar dat de supportersclub hier onderdak heeft, zijn er nog nooit problemen geweest. Integendeel, elk weekend zit het hier vol met supporters van zowel Standard als van Genk en van STVV die hier samen naar het voetbal komen kijken. Dat verloopt altijd in een gemoedelijke sfeer. Er wordt zelfs amper gediscussieerd."


De politie kwam gisteren de nodige vaststellingen doen en er werd ook een sporenonderzoek uitgevoerd. "Hopelijk vindt men de daders, zodat ik de nodige kosten enigszins recupereer. Morgen (red. vandaag) komt een gespecialiseerde firma de graffiti van de ramen verwijderen. Hopelijk trekt de verf ook uit de gevel en uit het houtwerk van de deur."


Ook Eddy Janssis, voorzitter van The Red Bulldogs en tevens voorzitter van de overkoepelende supportersfederatie La Famille des Rouches, snapt niet waarom het supporterslokaal als doelwit werd gekozen.

Op de vensters werden anti-Standard leuzen aangebracht.
Borgerhoff Op de vensters werden anti-Standard leuzen aangebracht.

Kalmte bewaren

"We kunnen gissen naar wie het gedaan heeft en waarom, maar uiteindelijk is het het werk van de politie om de daders te vinden. Hopelijk lukt dat ook en worden ze op de correcte manier bestraft. Dit heeft uiteindelijk absoluut niks meer met voetbal te maken. Dit is gewoon puur vandalisme, het werk van een handvol enkelingen die denken dat de strijd naast het veld gestreden moet worden. We rekenen er dan ook op dat onze supporters de kalmte bewaren en zelf geen domme dingen doen."


Janssis had gisteren al contact met Rudy Claessens, voorzitter van de Overkoepelende Supportersvereniging (OVS) van KRC Genk. "Dit soort vandalenstreken is absoluut niet waar de Genk-supporters voor staan en we veroordelen deze actie dan ook ten zeerste. Wie hierachter zit, zal de politie moeten uitzoeken. Voor hetzelfde geld gaat het om enkelingen die zelfs geen lid zijn van een Genkse supportersclub. De stickers van de Genkse sfeergroepen die op de ruiten van het café werden geplakt, kan iedereen immers kopen. Dat neemt niet weg dat dit soort acties dringend moet stoppen."


Vorige week werden er in de aanloop naar de bekerwedstrijd tussen Genk en Standard ook al vernielingen aangebracht in de Cristal Arena. Daar waren met graffiti verwijzingen naar de Luikse supportersclub RSCL Youth op de muren gespoten.