Hart en Ziel wil duurzaam alternatief bieden voor de traditionele bloemenwinkel

“Hoop op gezellige winkelboulevard”

Gitte in haar winkel Hart en Ziel.
Klaas De Scheirder Gitte in haar winkel Hart en Ziel.
De eerste winkel in de centers onder de spoorweg in Borgerhout heeft zaterdag de deuren geopend. Hart en Ziel is een plantenwinkel met een duurzaam tintje. De komende weken zullen er nog heel wat zaken openen. “Ik hoop op een boulevard van gezellige winkels”, klinkt het.

Een maand later dan gepland is de eerste winkel geopend in de vernieuwde centers in Borgerhout. De renovatiewerken namen wat langer in beslag maar dat vormde geen domper op de feestvreugde bij Hart en Ziel. De plantenwinkel opende zaterdag de deuren en is daarmee de eerste winkel in de vernieuwde centers die klanten ontving. “Ik ben gelukkig, trots en een beetje ongeduldig”, vertelt eigenares Gitte Van Tilborg (36). “Ik kan niet wachten tot dit een boulevard wordt met allemaal leuke winkeltjes.”

Hart en ziel is een plantenwinkel. “Geen bloemenwinkel hé”, lacht Gitte. Inderdaad, bloemen zie je niet in de center en dat is erg bewust. “Ik wil aantonen dat kamerplanten dezelfde functie kunnen hebben als een boeket en bovendien zijn planten veel duurzamer omdat ze langer meegaan.” Dat duurzame is een rode draad binnen het concept van Hart en Ziel. “Ik doe dat vanuit een bepaalde overtuiging. Daarom is het niet altijd even commercieel maar ik merk wel dat er heel wat mensen achter het idee staan.”

Bloemen zullen enkel in het seizoen te verkrijgen zijn en ook enkel op bestelling. Op die manier wil Gitte vermijden dat er een overaanbod is en dat er bloemen moeten worden weggegooid. “De bloemen zullen ’s ochtends geplukt worden en diezelfde dag ook verkocht worden aan de klant. Er wordt niet gerommeld aan de bloemen en zullen dus hun natuurlijke levensduur kennen”, legt Gitte uit. “Het duurzame zit nogal in mij”, lacht ze.

Bakfiets

Planten zullen ook geleverd kunnen worden in de directe omgeving van Hart en Ziel want, hoe kan het ook anders, Gitte levert met een bakfiets. “Geen elektrische. Ik moet dus overal geraken op eigen kracht. Daarom lever ik enkel in Borgerhout, Antwerpen, Deurne en Berchem.” Tussendoor organiseert ze ook workshops en doet Gitte ook aan interieurstyling met kamerplanten. Thuis of op het werk.

Hart en Ziel is open elke donderdag en vrijdag en elke eerste zaterdag van de maand van 9.30 uur tot 17.30 uur. Meer info vind je op www.hartenzielwonen.be. Volgende week openen nog enkele centers. Zo opent Scharelvos, een tweedehandswinkel met kleren en spulletjes voor kinderen. 

De centers zijn ruimtes in de bogen onder de gemetste spoorwegberm langs de Singel in Borgerhout. Ze bevinden zich langs de Engelselei, tussen het Luitenant Naeyaertplein en de Turnhoutsebaan, en vormen de grens tussen de Singel en Borgerhout intra muros. De stad wil de 59 lege ruimtes renoveren en een nieuwe invulling geven. Met de ontwikkeling van de centers wil de stad het hele gebied rond de Engelselei opwaarderen en nieuw leven inblazen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.