Groen-burgemeester erkent vaderschap van illegale vreemdeling ondanks negatief advies van parket

Marij Preneel.
Foto KDS Marij Preneel.
De Borgerhoutse districtsburgemeester Marij Preneel (Groen) heeft een tijdje geleden een illegale vreemdeling erkend als vader van een pasgeboren kind, ondanks een negatief advies van het parket omdat er vermoedens bestaan dat het om een schijnerkenning zou gaan. Dat schrijven Gazet Van Antwerpen en Het Nieuwsblad. Een schijnerkenning is een strafbaar feit, maar het Antwerpse parket gaat voorlopig geen bijkomend onderzoek uitvoeren. Het Antwerps stadsbestuur start wel een intern onderzoek.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De man in kwestie is een Ghanees die al negen jaar zonder geldige papieren in België zou verblijven. Toen hij zich op de bevolkingsdienst van het district Borgerhout aandiende om een in ons land geboren dochtertje te erkennen, schakelde het personeel het parket in omdat ze vermoedden dat er mogelijk sprake was van een schijnerkenning om zelf aan verblijfsdocumenten te geraken. De man zou geen relatie die naam waardig hebben met de moeder en zou niets kunnen vertellen hebben over de zwangerschap of de geboortedatum.

Na onderzoek van de Dienst Schijnrelaties en de lokale recherche formuleerde het Antwerpse parket een negatief advies voor Preneel, maar die legde dat naast zich neer. De schepen verdedigt haar beslissing en zegt dat ze die "in eer en geweten" nam. "Als een man een kind wil erkennen, en de moeder is daarmee akkoord, dan ga ik ervan uit dat hij de vader is tot het tegendeel bewezen is", zegt ze onder meer. Een vraag (per brief) van het parket om toelichting bij haar beslissing te geven, zou ze nooit ontvangen hebben.

Stap opzij

Stedelijk schepen van Loketten Nabilla Ait Daoud (N-VA) heeft aan haar administratie wel om een onderzoek gevraagd. “Ik wil weten of de bevoegde districtsburgemeester tegen de wettelijke procedure in haar eigen politieke overtuiging heeft laten meespelen in deze beslissing”, zegt ze.

“De erkenning van een kind door iemand die hier illegaal verblijft, heeft verregaande gevolgen”, reageert schepen Ait Daoud. “Als schepen voor Loketten, bevoegd voor het afleveren van de nodige documenten, wil ik graag meer duidelijkheid. Ik heb mijn administratie om een onderzoek gevraagd.” Dat onderzoek zou ook moeten uitwijzen of het om een alleenstaand geval gaat, dan wel of er al meer soortgelijke beslissingen na een negatief advies zijn geweest. Ait Daoud vraagt alvast dat Preneel opstapt. “Het zou van respect voor haar functie getuigen als ze een stap opzij zet, in afwachting van het onderzoek”, vindt de schepen.
165 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roger Poot

  Groen is toch zo belachelijk progressief......

 • raf janssens

  er hoeft zelfs geen DNA test gedaan te worden om wettelijk te zijn.hij wil het kind erkennen en als de moeder daar mee akkoord gaat dan kan en mag dat volgens de wet .vraag blijft hoe kan hij zonder inkomen zolang illegaal in ons land verblijven .welke werk gever heeft deze man aangenomen die zou nu moeten gestraft worden om iemand zonder werk vergunning aan het werk te hebben gezet .ha ok hij trekt van het ocmw dat was ik efkes vergeten

 • Bernard Aelvoet

  Stop dit gedoe. Gewoon DNA van iedereen afnemen en het zal gedaan zijn met gissen. Maar ja, dan gaan er te veel lijken uit de kast vallen inclusief bij de burgerij van de privacycommissie.

 • Dirk Van Ranst

  Het wordt hoog tijd dat er recht wordt gesproken door computers. Enkel dan wordt iedereen gelijk voor de wet en spelen persoonlijke gevoelens niet meer mee!

 • Piet Vanderhaagt

  Onmiddellijk schorsen tot DNA duidelijkheid brengt.