Eerste elektrische straatlampen van België schitteren weer

De originele smeedijzeren lantaarns aan de inkomzone van het districtshuis van Borgerhout waren roestig en misten verschillende onderdelen.
AG Vespa De originele smeedijzeren lantaarns aan de inkomzone van het districtshuis van Borgerhout waren roestig en misten verschillende onderdelen.
De smeedijzeren lantaarns aan het districtshuis van Borgerhout zijn gerestaureerd. De historische straatlampen waren de eerste elektrische verlichting in de openbare ruimte van ons land.

De originele smeedijzeren lantaarns aan de inkomzone van het districtshuis van Borgerhout op het Moorkensplein waren roestig en misten verschillende onderdelen zoals de saterkopjes (kop van een bosgod). De lantaarns werden daarom volledig gedemonteerd en in een atelier behandeld. Dankzij de enige overgebleven van de acht saterkoppen konden de ontbrekende opnieuw gegoten worden.

Borgerhout was de eerste gemeente van het land die rond 1889 elektrische verlichting in de openbare ruimte introduceerde. Hoewel er tijdens de bouw van het districtshuis al gasleidingen aangelegd waren, werd er wegens een conflict tussen de gemeente Borgerhout en de Antwerpse Gasmaatschappij, tóch voor elektrisch licht gekozen. Dat gebeurde dankzij de onderhandelingen tussen Burgemeester Moorkens en de Société Industrielle d’Electricité in Brussel. De nieuwe lantaarns werden omgebouwd tot elektrische verlichtingsarmaturen. Vandaar dat er nog verschillende kenmerken terug te vinden zijn van gaslantaarns. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.