Borgerhout viert Dag van de Moedertaal: Ambassadeur Bangladesh legt bloemenkrans neer

De ambassadeur van Bangladesh (wit hemd en bril) legt een bloemenkrans neer ter herdenking aan zij die voor hun eigen taal vochten.
Klaas De Scheirder De ambassadeur van Bangladesh (wit hemd en bril) legt een bloemenkrans neer ter herdenking aan zij die voor hun eigen taal vochten.
Om te tonen dat taal ook verbindend werkt, stond zaterdagnamiddag het Moorkensplein en het districtshuis van Borgerhout in het teken de Internationale dag van de moedertaal. Tientallen organisaties en het district willen met een groot buurtfeest het belang van moedertaal in de kijker zetten. Ook de Vlaamse UNESCO-commissie steunt dit initiatief.

21 februari is door UNESCO uitgeroepen tot de Internationale dag van de moedertaal. In Borgerhout worden tientallen thuistalen gesproken en daarom wilde het district deze dag niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Het bestuur nodigde daarom verschillende Borgerhoutse organisaties uit om mee te werken aan het feest van de taal. Het thema en de boodschap werkten blijkbaar zeer enthousiasmerend, zo merkten de organisatoren. “Het zou oorspronkelijk een klein feest in de inkomhal van het districtshuis worden, maar toen het nieuws de ronde deed, was er zo veel interesse van organisaties en artiesten om mee te doen dat het feest in geen tijd uitgroeide tot een festival op het Moorkensplein”, vertelt Ben Van Duppen (PVDA), Borgerhouts districtsschepen voor diversiteit en samenlevingsopbouw. Het is de eerste keer dat Borgerhout deze dag viert. 

Bangladesh

De oorsprong van het Feest van de moedertaal ligt in Bangladesh, waar het georganiseerd wordt om de studentenstrijd uit 1952 om het recht de taal Bangla te mogen spreken, te herdenken. Het originele idee om het feest te vieren kwam dan ook van leden van de Antwerpse Bengaalse gemeenschap. Speciaal voor dit feest bouwden ze een replica van het Monument van de moedertaal. In tientallen steden wereldwijd zijn exemplaren van dit monument te vinden en deze zaterdag dus ook voor één dag op het Moorkensplein in Borgerhout. 

Dat het feest voor deze mensen erg belangrijk is, werd meteen duidelijk aan de feestelijke kleren die ze hadden aangetrokken. Zelfs het slechte weer hield hen niet tegen. Ook de ambassadeur van Bangladesh Mohammed Shahdat Hossain kwam voor de gelegenheid naar Borgerhout. Hij legde een krans neer bij het monument van de Dag van de Moedertaal.

De ambassadeur van Bangladesh (de man met de bril) legt een bloemenkrans neer ter herdenking aan zij die voor hun eigen taal vochten.
Klaas De Scheirder De ambassadeur van Bangladesh (de man met de bril) legt een bloemenkrans neer ter herdenking aan zij die voor hun eigen taal vochten.
Ook kinderen waren van de partij.
Klaas De Scheirder Ook kinderen waren van de partij.
Klaas De Scheirder