Borgerhout krijgt nieuwe basisschool aan Turnhoutsebaan

Borgerhout krijgt er een heel pak voorzieningen bij. Het college heeft beslist om de omgeving van het Moorkensplein en 'den Bretel' uit te bouwen met extra capaciteit voor zorg, kinderopvang, cultuur, sport, jeugd en onderwijs. Zo komt er een nieuwe basisschool aan de Turnhoutsebaan.

Na een grondige voorbereiding heeft het college een principebeslissing genomen over de verdeling van de publieke voorzieningen voor Borgerhout over twee sites, de omgeving van het Moorkensplein en de omgeving van de Turnhoutsepoort en de Stenenbrug, aan 'den Bretel'. Zo komt er een nieuwe basisschool aan de Turnhoutsebaan, Bretel Noord. Volgens schepen voor Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) blijft de capaciteitsproblematiek voor scholen in Borgerhout een aandachtspunt. "Recente cijfers wijzen er op grote tekorten voor kleuter- en lager onderwijs en weinig tot geen uitwijkmogelijkheden naar de omliggende wijken om deze tekorten op te vangen. Op dit moment wordt er gedacht één klasje per jaar, aan een turnzaal en optioneel een aanvullend programma voor deeltijds kunstonderwijs. De site Bretel aan de Turnhoutsebaan heeft een oppervlakte van 1.565 vierkante meter en wordt vandaag gebruikt als buurtparking en hondenweide." Ten vroegste over 4 jaar zal effectief een school gerealiseerd kunnen worden.


Na de verhuis van de politie kunnen zowel het oude administratieve gebouw als het politiegebouw worden afgebroken. Zo wordt het totale Moorkensplein een open ruimte van zo'n 8.000 vierkante meter. Aan de rand van dit nieuwe stukje Moorkensplein en in de Mellaertsstraat 18-20 wordt er een nieuwe plek voor stedelijke dienstverlening zoals een Huis van het Kind, kinderopvang, cultuur, jeugd en buurtsport voorzien.

Bibliotheek

De stad moet nog wel op zoek naar een nieuwe plek voor de districtsbibliotheek die nu in het oude administratieve gebouw aan het Moorkensplein zit. Er wordt gekeken of die eventueel in De Peperbus ondergebracht kan worden. Lukt dat niet, wordt er gezocht naar een plek op het Moorkensplein. (NBA)