17-jarige naar gesloten instelling na reeks diefstallen met geweld in Borgerhout en Berchem

Illustratiebeeld
Jan Aelberts Illustratiebeeld
De lokale recherche jongerencriminaliteit van PZ Antwerpen heeft woensdag een 17-jarige opgepakt die mogelijk in aanmerking komt voor een reeks feiten van diefstallen met geweld. Deze vonden plaats in de buurt van het Te Boelaerpark in Borgerhout en het Villegaspark in Berchem. Op vraag van het parket is de jongere door de jeugdrechter geplaatst in een gesloten jeugdinstelling.

De feiten speelden zich af tussen september 2019 en januari 2020. Op 27 september werd een jongeman beroofd van zijn draadloze audio-oortjes. Een dag later moest een jongeman in het Te Boelaerpark onder bedreiging van een mes zijn gsm afgeven. Eerder op die dag werd een koppel in hetzelfde park aangevallen. De vrouw van het koppel kreeg zware klappen.

De 17-jarige werd op eind november voorgeleid voor de feiten van de diefstal van de gsm. Hij gaf toe betrokken te zijn bij de feiten en bekende twee vechtpartijen en een winkeldiefstal, maar zweeg in alle talen over andere feiten. Hij kreeg toen gepaste jeugdbeschermingsmaatregelen opgelegd.

Geen plaats voor gesloten instelling

In december stond de minderjarige opnieuw voor de jeugdrechter voor een diefstal met geweld in bende op 17 november. Omdat er geen plaats was in een gesloten instelling, legde de jeugdrechter gepaste jeugdbeschermingsmaatregelen op.

In het verdere onderzoek kon de 17-jarige in beeld gebracht worden als dader van de feiten van in september en voor een diefstal van geld en een portefeuille in augustus, een diefstal van een gsm in het Te Boelaerpark in november, een diefstal van een gsm en geld in december en een diefstal van geld en een gsm in Park Wolverberg in januari.

De lokale recherche jongerencriminaliteit heeft de jongere woensdag gearresteerd en op vraag van het parket is de 17-jarige voor de derde keer voorgeleid. Hij werd woensdag geplaatst in een gesloten jeugdinstelling. Het onderzoek naar mogelijke mededaders en mogelijke andere feiten wordt verdergezet door de lokale recherche jongerencriminaliteit.