"Zelfs kaartje uit Somalië gehad"

Kunstenaar Leo Reijnders werkt aan grootste mail art-project ooit

Leo Reijnders wil de postkaarten op 30 september in de Oude Beurs tentoonstellen.
Laenen Leo Reijnders wil de postkaarten op 30 september in de Oude Beurs tentoonstellen.
Al meer dan 200 creatieve postkaarten vielen de afgelopen weken in de bus bij de Antwerpse kunstenaar Leo Reijnders. Hij is daarmee bezig aan het grootste 'mail art'-project ooit. "Ik wil tonen dat mensen over de hele wereld samen aan iets moois kunnen werken."

Het concept van 'mail art' is eenvoudig. Koop of maak een postkaart, maak er vervolgens een klein kunstwerkje van en stuur de kaart op naar de initiatiefnemer. De kunstvorm ontstond begin jaren '60, maar het grootste project ooit krijgt momenteel vorm dankzij een kunstenaar uit Antwerpen.


Leo Reijnders uit Borgerhout vond de laatste drie weken al meer dan 200 postkaarten in zijn brievenbus. Die zijn afkomstig van bekende en onbekende kunstenaars uit alle hoeken van de wereld. "Ik kreeg postkaarten uit Brazilië, Spanje, IJsland, Japan en Somalië, maar meer dan de helft van de kaarten komt uit de Verenigde Staten, waar ik dankzij een aantal exposities een breed netwerk van kunstenaars heb uitgebouwd."


Het project, getiteld 'Let sky the limit', kadert in de festiviteiten rond het tien-jarige bestaan van 'De Wolkenbreiers', het radioprogramma van Leo Reijnders op de Antwerpse zender Radio Centraal. "Bijna elf jaar geleden startte ik een radioprogramma over kunst en cultuur, waardoor ik ondertussen heel veel kunstenaars tot mijn vrienden mag rekenen. Veel van hen hebben mij een postkaart gestuurd, maar ik kreeg ook al kaarten van volslagen onbekenden. Dat is goed, want de bedoeling is om de hele wereld hierbij te betrekken."

Dit zijn al enkele van de postkaarten die Leo heeft toegestuurd gekregen van collega-kunstenaars uit de hele wereld.
Laenen Dit zijn al enkele van de postkaarten die Leo heeft toegestuurd gekregen van collega-kunstenaars uit de hele wereld.

Positieve boodschap

Met het kunstproject wil Leo een positieve boodschap uitstralen. "We leven in een individualistische maatschappij waarin iedereen met zichzelf bezig is. Maar door het juiste podium aan te bieden, kan je honderden mensen uit alle hoeken van de wereld aan iets moois laten samenwerken."


De postkaarten zullen tentoongesteld worden op 30 september in De Oude Beurs in Antwerpen.


Wie wil deelnemen aan het 'mail art'-project, mag een creatieve postkaart opsturen naar het volgende adres.


De Wolkenbreier


t.a.v Leo Reijnders


Bouwensstraat 9


2140 Borgerhout

Laenen
Laenen