Twix doorzeefd met hagelbolletjes: “Jagers hebben onze kat beschoten”

Poes Twix werd beschoten.
KAR Poes Twix werd beschoten.
Na zes dagen vermist te zijn, heeft het gezin van Ines uit Boortmeerbeek hun poes Twix vrijdag teruggevonden achteraan de tuin. Het beest was doorzeefd met hagel, maar ze leefde nog. “Ze is tweemaal beschoten, dus dat lijkt ons niet meer per ongeluk”, kijkt Ines richting jagers.

Het gezin van Ines Garcia-Valdes (55) woont in de Lange Bruul in Boortmeerbeek. Vorige week raakte een van de katten des huizes, Twix, vermist. Na bijna een week vonden ze Twix gewond terug achteraan de tuin. “Onze kat is volgens ons afgelopen zondag of maandag beschoten geweest door jagers. Vlak achter onze tuin is er een natuur- en jachtgebied. Er zijn al veel klachten geweest tegen het jagen in het Boortmeerbeeks Broek, maar het stopt niet. We hebben geluk dat Twix het overleefd heeft en dat ze na zes dagen terug thuis is. Ze was bijna volledig uitgedroogd en ze kon zich amper bewegen. Het is een zwarte kat en ze lijkt helemaal niet op een wild dier om op te jagen”, zegt Ines. 

Pootje afzetten

“Ze heeft verder een verbrijzelde voorpoot en die valt waarschijnlijk niet meer te redden. Daarnaast had ze ook meerdere kogelbolletjes in de buik en achterpoten. En ook haar oogkas is geraakt, maar die is niet gebroken. We hebben het natuurlijk niet zien gebeuren, maar op 9 november was ze nog in goede gezondheid en heb ik thuis nog foto’s genomen van haar. Het weekend van 11 november zijn er jagers in de buurt actief geweest. Volgens de dierenarts is Twix neergeschoten op de plek waar we ze vonden of maximaal 100 meter verder. De jagers kwamen zodanig dicht bij de huizen dat mijn buurman zijn haag is beginnen scheren waardoor de jagers verder weg het Broek zijn ingetrokken. Op die manier probeert onze buur te vermijden dat de jagers te dicht komen omdat er huisdieren in de buurt leven”, vertelt Ines. 

Klacht neergelegd

Ines stapte intussen naar allerlei instanties, zoals Natuurpunt en Agentschap Natuur en Bos, waar ze klacht neerlegde. Dat deed ze ook online bij de politie. “Zijn het misschien stropers? Dat kunnen we niet met zekerheid zeggen. Ook al is het verstedelijkt gebied, het blijft jachtgebied en gevaarlijk. Ik zou dan ook graag willen weten welke jachtverenging of persoon dat weekend actief was.” 

Burgemeester Karin Derua (Open Vld) heeft voorlopig geen weet van incidenten. “Ik ga me wel eens informeren of daar een problematiek zou zijn.” Op de jachtkaart van Hubertus Vereniging Vlaanderen kan je nagaan of jouw tuin in jachtgebied ligt. Wie zijn of haar eigendom als jachtgebied wil laten ‘uitkleuren’, kan dat melden aan Vogelbescherming Vlaanderen via de website schietinactie.be. Sinds bekend raakte dat wolvin Naya gedood zou zijn door jagers, hebben 400 Vlamingen - dubbel zoveel als normaal - vorige maand nagevraagd hoe ze hun eigendom als jachtgrond kunnen laten schrappen. 

Poes Twix werd beschoten. Haar lichaam zit vol met hagel en ook aan haar oog werd ze geraakt.
KAR Poes Twix werd beschoten. Haar lichaam zit vol met hagel en ook aan haar oog werd ze geraakt.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Jacob

  Wordt eens tijd dat de jacht flink aangepakt wordt.

 • Michel Den Dikke

  Hou uw kat toch binnen tijdens jachtseizoen, daarmee wil ik niet zeggen dat jagers er op mogen schieten maar een ongeluk is ook heel snel gebeurd.

 • William Lambrecht

  Smeerlappen !

 • Richard Tolenaars

  Achter onze tuin waren ze ook weer aan het schieten vanmorgen. Wat een verschrikkelijke hobby hebben die mensen. Onze kat en onze geitjes lopen ook achter in de tuin, maar als ik hoor schieten zorg ik er voor dat de geitjes in hun stal gaan en de kat binnen want ik vertrouw die gasten niet. Als er ook maar één van mijn dieren wordt geraakt dan ga ik op die jagers af en zullen niet hun beste zondag beleven en hun geweren gooi ik in de sloot.

 • Ronny Popelier

  Jagers hebben niks meer te maken in onze maatschappij. Alles staat zo dicht op elkaar dat het zelfs niet meer te verantwoorden is. Anderzijds worden veel teveel dieren afgeschoten voor het plezier en zeker niet om de natuur te redden volgens de jagers. Zelfs katjes zijn nu al niet meer veilig, want wat beweegt s hieten zullen ze wel op weerloze dieren. Afschaffen, is voor niks nodig.