Opnieuw heibel aan omstreden pizzeria

15-TAL PERSONEN MEERMAALS SLAAGS IN FAMILIALE TWIST ONDER PIZZERIA-UITBATERS

Het ging er woensdagnacht hevig aan toe voor de deur van pizzeria Pronto.
Foto Vertommen Het ging er woensdagnacht hevig aan toe voor de deur van pizzeria Pronto.
Aan pizzeria Pronto net buiten het centrum van Boortmeerbeek is het er woensdagavond en -nacht erg tumultueus aan toegegaan. Twee groepen van in totaal een 15-tal personen van Turks-Koerdische afkomst raakten er meermaals slaags. Er vielen enkele lichtgewonden. In het verleden waren er aan Pizzeria Pronto al meermaals steekpartijen.

De lokale politie werd woensdagavond en -nacht maar liefst driemaal naar Pizzeria Pronto langs de Kapitein A. Tobbackstraat in Boortmeerbeek geroepen. "Omstreeks 20.15 uur kreeg de politie van buren de melding dat er een zware ruzie plaatsvond", zegt Sarah Callewaert van het Leuvense parket. "De drie aanwezigen wilden aan de bijgeroepen patrouille echter geen verklaringen afleggen. Rond 22.15 uur diende de politie opnieuw tussenbeide te komen. Toen bleken een 15-tal personen van Turks-Koerdische afkomst er slaags te zijn geraakt. Bij de betrokkenen werden een aantal messen gevonden die ook in beslag werden genomen. De aanwezigen hulden zich tegenover de agenten echter nog steeds in stilzwijgen. Daardoor was niet duidelijk wie welke rol in de feiten had", zegt Callewaert.


Omstreeks 1.45 uur escaleerde de zaak zowaar een derde maal en belden de buren opnieuw de politie. "Een 15-tal, grotendeels dezelfde personen, was er opnieuw slaags geraakt. Daarbij vielen ook enkele lichtgewonden en sneuvelde zowel een ruit van de pizzeria als van een wagen. Alle aanwezigen werden geïdentificeerd maar niemand werd gearresteerd."


Het parket opende wel een onderzoek. "Volgens de eerste bevindingen kadert alles in een interne ruzie tussen twee kampen van bepaalde etnische milieus", meent het parket. "Een onderzoek moet de aanleiding voor en de omstandigheden waarin de vechtpartijen plaatsvonden trachten te achterhalen", aldus nog de parketwoordvoerster.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste maal dat de bewuste pizza- en pitta-eetgelegenheid aan de spooroverweg van de Kapitein A. Tobbackstraat het decor van geweldfeiten vormt. Eind november 2012 werd de toen 35-jarige uitbater van Pizza Pronto tijdens een bizarre, nachtelijke ruzie voor de deur van zijn zaak neergestoken. Tijdens een meningsverschil met twee mannen kreeg de man meerdere messteken in het dijbeen. Toen werd de aanleiding bij een familiale afrekening onder pizzeria-uitbaters gelegd.


In de avond van 19 mei gebeurde enkele honderden meter voorbij de pizzeria een verkeersongeval waarbij een wagen van de pizzeria tegen hoge snelheid op een metalen verlichtingspaal botste. De 36-jarige bestuurder van de Ford Fiësta ging er meteen na de botsing vandoor. Hij werd in de pizzeria aangetroffen en legde een positieve ademtest af. Volgens getuigen ging er aan het ongeval een langdurige en luidruchtige ruzie vooraf.

Ook zeven jaar geleden al

Zo'n zeven jaar geleden deed zich in dezelfde zaak ook al een steekpartij voor. De toenmalige uitbater verloor bijna enkele vingers toen hij een messteek trachtte af te weren. De aanvaller bleek toen een toenmalige concurrent-pizzeria-uitbater uit de regio. Ook aan die steekpartij ging toen een verhitte discussie vooraf.


Burgemeester Michel Baert heeft weet van de moeilijkheden. "Over het wat en waarom van de feiten weet ook ik het fijne niet. Blijkbaar worden ruzies in die cultuur anders opgelost dan bij ons. Feit is wel dat een aantal van de in Boortmeerbeek woonachtige betrokkenen zich donderdag al op het gemeentehuis hebben laten uitschrijven. Zij zouden terugkeren naar Duitsland", aldus nog de burgemeester.


De pizzeria zelf is tot 31 juli om 'familiale reden' gesloten. Tot zolang is er ook niemand bereikbaar voor commentaar.