Zebrapaden krijgen regenboogkleur: “We maken een vuist tegen iedere vorm van discriminatie”

Het gemeentebestuur van Boom, samen met Gregory Frateur (tweede van links), wandelt het regenboogzebrapad in.
Ben Conaerts Het gemeentebestuur van Boom, samen met Gregory Frateur (tweede van links), wandelt het regenboogzebrapad in.
De gemeente heeft de zebrapaden ter hoogte van het gemeentehuis aan de Antwerpsestraat en de Tuyaertstraat omgevormd tot regenboogzebrapaden. Een symbolisch gebaar om aandacht te vragen voor verdraagzaamheid jegens de holebi- en transgendergemeenschap. Gregory Frateur, zanger van Dez Mona en zelf homoseksueel, werd aangesteld als peter van het project.

“Met de twee regenboogzebrapaden willen we aandacht vragen voor diversiteit en de acceptatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen”, zegt schepen van Diversiteit Sven Cools (Groen). “Het regenboogzebrapad onderstreept dat ieder individu hier gewoon kan zijn wie hij is. Mochten mensen daar toch nog aan twijfelen, dan is dit regenboogzebrapad daar een bevestiging van. Boom is verdraagzaam en maakt een vuist tegen elke vorm van discriminatie.”

“Flauwekul”

De regenboogzebrapaden blijven permanent aanwezig. “Sommige mensen vinden dit misschien flauwekul en vragen zich af of we hier belastingsgeld aan moeten besteden”, zegt schepen van Openbare Werken Francis Sanchez (N-VA). “Het antwoord daarop is volmondig ja. Zolang er mensen zijn die dit soort acties flauwekul vinden, hebben we er nood aan.”

Positief verhaal

Zaterdagmiddag werden de zebrapaden officieel ingewandeld. Opvallende aanwezige daarbij was Gregory Frateur, voormalig inwoner van Boom, zanger van Dez Mona en zelf openlijk homoseksueel. “Mijn ‘coming out’ is een heel positief verhaal geweest”, zegt Frateur. “Ik heb op veel begrip kunnen rekenen van mijn familie en vrienden. Maar er zijn veel jongeren die dat geluk niet hebben. Het merendeel van de LGBTQ-gemeenschap heeft ooit al aan zelfmoord gedacht. Dus het is belangrijk dat een gemeenschap toont dat ook deze mensen deel uitmaken van onze samenleving. Toon dat het oké is om anders te zijn.”

Actieplan

“De opening van deze regenboogzebrapaden is geen alleenstaande actie”, zegt Sven Cools. “Al enkele jaren organiseert het gemeentebestuur, naar aanleiding van de Internationale Dag Tegen Homofobie, Bifobie en transfobie (IDAHOT), een vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen de gemeente Boom en de Pink Devils. De dienst Diversiteit gaat ook een actieplan voor Diversiteit & Gelijke kansen opmaken. Ze doen daarom een oproep aan alle geïnteresseerde Bomenaars die willen samenwerken aan dit actieplan.”

Wil je meewerken aan het actieplan of wl je zelf de belangen van de LGBTQ-gemeenschap behartigen, neem dan contact op met de dienst diversiteit via diversiteit@boom.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.