Vrijwillligers in schijnwerpers op Hoekstock

Vzw Kaaimannen organiseert bedankmoment

Camiel Van Breedam bij een van zijn werken.
Ben Conaerts Camiel Van Breedam bij een van zijn werken.
Het festival Hoekstock krijgt er voor haar zesde editie een speciale attractie bij. Onder de noemer 'Awel, merci!' worden vandaag alle Boomse vrijwilligers in de bloemetjes gezet. Daarvoor werd een unieke koperen pin vervaardigd van een kunstwerk van Camiel Van Breedam.

De zesde editie van Hoekstock staat vandaag niet alleen in het teken van live muziek, ook de Boomse vrijwilligers staan in de schijnwerpers. De organisatoren van de vzw Kaaimannen willen de gelegenheid aangrijpen om al die mensen uitgebreid te bedanken. "We hebben in Boom heel veel vrijwilligers die onze gemeente voor een groot stuk laten leven en bruisen", zegt Peter De Ridder, voorzitter van de Kaaimannen. "Dat gaat om mensen die zich inzetten voor sportverenigingen, de seniorenwerking, festivals, toerisme, het cultuurcentrum, noem maar op. Ook wij hebben de voorbije jaren met ons theaterfestival Theater aan Twater kunnen rekenen op de steun van heel wat vrijwilligers. We vonden het dus hoog tijd om hen eens te bedanken voor hun inspanningen."

Argus Photo

Kunstwerk

Dat gebeurt vanmiddag om 12 uur, vlak voor de start van Hoekstock, onder de noemer 'Awel, merci!'. De vrijwilligers worden getrakteerd op een hapje en een drankje én krijgen een bijzonder kunstwerkje cadeau: een pin die werd vervaardigd van 'De boom van Soutine' van de Boomse kunstenaar Camiel Van Breedam. "We zijn heel blij dat Camiel zijn toestemming gaf om zijn kunstwerk te laten herwerken tot een koperen pin", aldus De Ridder. "We hebben alle verenigingen aangeschreven om deze unieke pins te bestellen aan een productieprijs van 4,49 euro per stuk. Tijdens 'Awel, merci!' kunnen de vrijwilligers hun exemplaar persoonlijk op het podium komen ophalen. We hebben 400 pins, allemaal voorzien van een echtheidscertificaat van Camiel Van Breedam."


De Boomse assemblagekunstenaar is zelf alvast aangenaam verrast met het initiatief. "Het is heel mooi om 'De boom van Soutine' nu in pinvorm te zien", zegt hij. "Chaïm Soutine leefde van 1893 tot 1943 en was een Joodse kunstschilder die afkomstig was uit Wit-Rusland. Tijdens zijn leven zag en ondervond hij het harde gevecht tegen de armoede. In 1916 schilderde hij drie magere haringen die 'aangevallen' werden door twee gekromde vorken: een armoeschotel verheven tot kunst. 'De boom van Soutine' is mijn eerbetoon aan deze kunstenaar. Het idee om met weinig of niets toch veel te doen, zit mee in het werk van Soutine. En is dat nu niet precies wat verenigingen en organisaties ook kunnen dankzij hun belangeloze vrijwilligers?" Aansluitend na 'Awel, merci!' gaat om 14.30 uur Hoekstock van start. Onder meer Tennessee Sun, The New Fools, ZZ Bob en Charly and the Checkpoints moeten de sfeer van het Woodstocktijdperk weer even doen herleven. Het festival vindt, net als de voorgaande edities, plaats aan het pleintje aan de Rode Pijl in Hoek. De toegang is gratis.