Ubuntufestival verhuist naar september en nieuwe locatie

De vzw Ubuntu Festival vzw en de vzw Kaaimannen zetten na drie jaar hun samenwerking stop. Vanaf volgend jaar zullen het wereldfestival Ubuntu en het theaterfestival Thater aan Twater niet meer plaatsvinden op dezelfde locatie en in hetzelfde weekend.

Eerder deze week onthulde de vzw Kaaimannen de toekomstplannen van hun straattheaterfestival. Theater aan Twater wordt vanaf volgend jaar betalend én gespreid over twee dagen, namelijk zaterdag 17 en zondag 18 juni. Volgens de organisatoren van Ubuntu is die vernieuwing moeilijk te verenigen met de filosofie achter hun eigen festival. Daarom hebben ze besloten om de samenwerking in goede verstandhouding te beëindigen.

"We hebben met Ubuntu altijd net een hoge toegankelijkheid, zoals een gratis toegang, vooropgesteld", zegt voorzitter Kyoko De Fraeye. "Bovendien is na een evaluatie gebleken dat de datum en de locatie van Theater aan Twater niet ideaal zijn. Een festival als Ubuntu komt beter tot zijn recht in een aantrekkelijke, groene omgeving. Het is voor veel van onze jonge bezoekers ook niet evident om zich in juni vrij te maken, midden in de examens."

Het wereldfestival, dat in 2014 is gelanceerd als opvolger van Mano Mundo en iedere editie kan rekenen op duizenden bezoekers, zal vanaf volgend jaar op een nieuwe locatie en een nieuwe datum plaatsvinden. "Die locatie willen we nog niet verklappen", vervolgt De Fraeye. "Wel dat ons festival, in overleg met de gemeente Boom, begin september zal plaatsvinden." (BCOR)