Theater aan Twater: betalend, maar ook spectaculairder

TWEEDAAGS STRAATTHEATERFESTIVAL PALMT DIT WEEKEND BOOMSE KAAI IN

Op de Heldenplaats is de opbouw voor Theater aan Twater volop bezig.
Op de Heldenplaats is de opbouw voor Theater aan Twater volop bezig.
Boom maakt zich op voor een nieuwe editie van Theater aan Twater. Het straattheaterfestival mag dan wel betalend zijn geworden, de affiche oogt alvast spectaculairder dan ooit. Verspreid over twee dagen kan je genieten van liefst honderd optredens. Klein-Willebroek, aan de overkant van de Rupel, zal voor het eerst kunnen meegenieten.

Na de regeneditie van vorig jaar hebben de organisatoren van de vzw Kaaimannen deze keer wat gesleuteld aan het concept van Theater aan Twater. Voor het eerst in de geschiedenis wordt er een inkom gevraagd: 4 euro in voorverkoop, 6 euro aan de kassa. "Een noodzakelijke maatregel om eventuele regenedities in de toekomst te kunnen overleven", zegt voorzitter Peter De Ridder. "Maar voor dat bedrag krijg je volgens ons heel wat in de plaats: een tweede festivaldag, een betere festivalbeleving en alles bij elkaar 100 optredens van internationale straattheateracts. Bovendien blijft de toegang gratis voor kinderen en jongeren onder de zestien jaar."


De fans van het straattheaterfestival laten zich hoegenaamd niet afschrikken door de toegangsprijs. De voorbije weken gingen er al meer dan 3.000 tickets de deur uit. Als alles goed verloopt, komen er daar de komende dagen nog een heel pak bij.

Het Spaans-Argentijnse gezelschap Grupo Puja!
RV Het Spaans-Argentijnse gezelschap Grupo Puja!

Mediacampagne

"We zien dat veel mensen de weerberichten hebben afgewacht vooraleer tickets te bestellen", zegt De Ridder. "Tegelijkertijd hebben we op dit moment een grote mediacampagne lopen met reclamespots in primetime op VTM en VTMKZOOM. Daarmee hopen we ook mensen buiten de Rupelstreek warm te maken voor ons festival. We hebben plaats voor maximaal 10.000 bezoekers per dag."


Headliners van deze twaalfde editie zijn het Spaans-Argentijnse gezelschap Grupo Puja!, dat zaterdagavond een spektakelvoorstelling brengt op 50 meter van de grond, en Belgium's Got Talent-winnaar Baba Yega, dat het festival afsluit op zondagavond. Verder is het onder meer uitkijken naar de poëtische danceact van Belgium's Got Talent-finalisten Air Elegance, het dolkomische spektakel van het Canadese Les Vitaminés, het voetpoppentheater van de Duitse Anne Klinge en de Engelse 'freak' Johnny Strange. Ook niet te missen: Mister Blanko, een tweevoudige kampioen levend standbeeld, die zowel op zaterdag als zondag zijn kunsten toont in het 'Kids circus'.


Opvallend is dat Theater aan Twater voor het eerst de oversteek maakt over de Rupel, naar Klein-Willebroek. Verspreid over zaterdag en zondag kan je daar zo'n twintigtal acts aan het werk zien, waaronder de Italiaanse clowns Fausto en Hobo.

Veerdienst

"De uitbreiding naar Klein-Willebroek is er gekomen dankzij de steun van de gemeente en ODTH en manager Jos De Wael", zegt Peter De Ridder. "De optredens vinden er plaats tussen 14 en 19 uur en zijn in tegenstelling tot die in Boom gratis. Wie de overzet neemt naar Boom, moet wel inkom betalen. Tijdens het festival zetten we uitzonderlijk een extra veerdienst in, zodat er om het kwartier wordt overgevaren."


Theater aan Twater start zowel zaterdag als zondag om 14 uur en vindt plaats op en rond de Kaai in Boom. Alle info is te vinden op de website www.kaaimannen.be.