Speeltijd voor jeugdboef voorbij: vier jaar effectieve celstraf

04032016 antwerpen vlinderpaleis
Klaas De Scheirder 04032016 antwerpen vlinderpaleis
De 18-jarige Faissal A. (18) uit Boom is veroordeeld tot vier jaar cel voor vier gewapende overvallen of pogingen daartoe in de eindejaarsperiode. De jongeman stond op het moment van de feiten onder huisarrest én onder verlengd toezicht van de jeugdrechter.

 Faissal A. stond eigenlijk onder huisarrest maar daar trok hij zich niets van aan. Hij pleegde rond de jaarwisseling 2018 een reeks overvallen. Eerst kwam een kapperszaak in Boom aan de beurt.  Hij bedreigde een medewerker met een mes en stal 600 euro uit de kassa.  

Een week later, op 3 januari 2019, viseerde hij een kapsalon in de straat waar hij woonde, maar de eigenares verweerde zich. Hij zette de vrouw een mes op de keel en prikte haar er ook mee in de buik. De dame liet zich niet onbetuigd en spoot haarlak in zijn ogen, waarna de tiener zonder buit wegvluchtte. 

Weer twee dagen later sloeg hij toe in een apotheek in Boom, waar hij met een mes begon te zwaaien. De zaakvoerster duwde de alarmknop in en Faissal A. moest opnieuw zonder geld afdruipen. 

Op 16 januari maakte hij nog 300 euro buit in een zonnecenter in Antwerpen, nadat hij de uitbater met een mes had bedreigd. Een week later, op 23 januari, werd hij gearresteerd in de Abdijstraat op het Antwerpse Kiel. Hij verzette zich hevig, waardoor een van de politiemensen een polsfractuur opliep. De man was 44 dagen arbeidsongeschikt. 

Faissal A. bekende de feiten. Hij had de overvallen gepleegd, omdat hij geld nodig had voor zijn cannabisverslaving. Hij vroeg de rechtbank om hem nog een tweede kans te geven. De man zit momenteel in de gevangenis in de Begijnenstraat, tussen de “grote jongens.” Een heel andere omgeving dan in de jeugdinstellingen waarin hij om de haverklap werd opgesloten.

“U hebt al kansen genoeg gekregen van de jeugdrechter en u hebt ze allemaal verkwanseld. Enkel een zware, effectieve straf is op zijn plaats”, oordeelde de rechter.  Faissal A. krijgt vier jaar cel. Hij moet ruim 9.500 euro aan schadevergoedingen betalen aan de slachtoffers. Hij zal zich voor de feiten die hij als minderjarige pleegde, ook nog moeten verantwoorden voor de rechtbank, want hij werd daarvoor uit handen gegeven door de jeugdrechter.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk Thyssen

  Zou een andere Belg ook zoveel credit krijgen mocht hij zijn verkeersboete niet betalen ?

 • Jos Goris

  Hoe gaat hij betalen,rapper gezegd dan gedaan de rechter gaat hem geld lenen zekers?

 • Benny Van den broeck

  Dan is het eigenlijk 4jaar al te weing !

 • Rudy Callens

  Beetje laat hé???

 • dirk vanderaa

  Alleen spijtig dat het weeral zo lang moest duren voor dergelijk individu zijn vrijheid kwijt was en hierdoor talloze mensen slapeloze nachten bezorgd heeft. Dan vragen veel mensen zich af hoe het komt dat er massaal op VB gestemd werd. Pas de wetten aan en haal die jeugdige allochtone delinquenten nu eens eindelijk van straat aub.