Samen afzien is hipper dan ooit

SPARTACUS RUN LOKT 12.000 DEELNEMERS NAAR DE SCHORRE

Na al het klimmen en klauteren is de glijbaan een aangenaam tussendoortje.
Laenen Na al het klimmen en klauteren is de glijbaan een aangenaam tussendoortje.
Meer dan ooit zoeken sportievelingen naar zotte uitdagingen en dan komen ze al snel uit bij de Spartacus Run in Boom. Over een afstand van 10 kilometer moeten de deelnemers 30 obstakels over, een ware uitputtingsslag. Nochtans is de beruchte obstakelloop voor de meeste deelnemers in de eerste plaats een belevenis, een sportieve uitdaging die je samen met je vrienden aangaat.

Aan zo'n hels karwei waagt toch niemand zich, zou je dan denken. Mis, afgelopen zondag en maandag gingen nagenoeg 12.000 sportievelingen de uitdaging aan. De populariteit van deze obstakelruns blijft toenemen. Misschien net omdat het ludiek is of omdat er een zeker spelelement in vervat ligt. Omdat het teamwerk is of gewoon omdat het een ontzettend leuke uitdaging is. Zelfs al lijkt het voor sommigen mensen haast onmogelijk zoals rolstoelgebruiker Sebastiaan Van Nieuwenhuizen.


"Ik doe mee omdat ik het zo leuk vind. Ik laat me niet beperken door mijn rolstoel, al zijn de hindernissen wat groter", lacht Sebastiaan. "Zo probeer ik dadelijk alles mee te doen. Hier en daar moet ik al eens een hindernis links laten liggen. Maar zolang het veilig blijft, probeer ik het."

Deze deelnemer heeft net kennis gemaakt
Laenen Deze deelnemer heeft net kennis gemaakt

In de rolstoel

De 39-jarige Nederlander neemt al enkele jaren deel aan obstakelruns en hij werd zondag zoals steeds vergezeld van een groep sportievelingen die hem hielpen. De rolstoel van Sebastiaan is aangepast onder meer met speciale crossbanden en dat hielp. De snelste tijd zou de bijzondere deelnemer niet op zijn naam schrijven, maar dankzij zijn teamgenoten wel één van de meest motiverende deelnames. Bij de hindernissen met publiek werd Sebastiaan trouwens luidkeels aangemoedigd wat ongetwijfeld nog meer inspirerend werkte.

Rolstoelgebruiker Sebastiaan Van Nieuwenhuizen is er klaar voor.
Laenen Rolstoelgebruiker Sebastiaan Van Nieuwenhuizen is er klaar voor.

Kameraadschap

Elke deelnemer heeft zo wel zijn of haar eigen reden om in de loodzware race te stappen, maar zeker is dat ze allemaal het onderste van hun tong zagen. De loopafstand van 10 kilometer over provinciaal domein De Schorre is om te beginnen niet vlak. Deelnemers rennen naar boven en naar beneden tegen het maximum van hun kunnen. En dan moeten ze hijgend nog eens alle 30 hindernissen over. Wie dan een sprongetje over een hekje of een diepe put verwacht, heeft het mis. De Spartacus Run omvat enkele gigantische kleppers zoals de megaswing, een touw waarmee je aan een 30 meter hoge kraan bengelt.


Meer nog dan een individuele uitdaging, is de populaire obstakelloop een groepsgebeuren. "We run together, we die together", luidt het motto van OCR Belgium, de club voor obstakellopers.


Een motto dat ook anderen stimuleert om deel te nemen aan de bijzondere run. "Wij doen dit als vrienden onder elkaar, vooral voor het plezier. De tijd interesseert ons niet echt", lachen Wim, Bart en Steven aan de start. "Dit is al het zesde jaar dat we komen en het blijft plezant."


Dat de Spartacus Run een heel breed publiek aanspreekt, bewees ook de deelname van Kim Clijsters. De voormalige nummer 1 van het vrouwentennis waagde zich zondagmiddag over zoveel mogelijk hindernissen. Clijsters liet wel verstek bij obstakels waar je een hoogte moest overwinnen, zoals the jump.


In totaal lokte de Spartacus Run net geen 12.000 deelnemers naar De Schorre. 6.000 op zondag en op maandag zo'n 1.500 kinderen en nog eens 4.000 volwassenen.