PTS Boom opent nieuwe campus

OUDE GEBOUWEN AP HOGESCHOOL HUISVESTEN 150 LEERLINGEN

Een student aan het werk.
Benoit De Freine Een student aan het werk.
PTS Campus Boom heeft de infrastructuur van AP Hogeschool in de Van Leriuslaan overgenomen. Gisteren werd het nieuwe gebouw, dat de naam PTS³ meekreeg, officieel geopend. "Hiermee tillen we onze leerlingen naar een hoger niveau", zegt directeur Arnold Callay.

De gebouwen van de Artesis Plantijn (AP) Hogeschool aan de Van Leriuslaan stonden al geruime tijd op de verlanglijst van PTS Boom. Toen de AP Hogeschool vorig jaar vanuit Boom verhuisde naar een nieuwe campus aan het Park Spoor Noord in Antwerpen, was dat voor PTS dé kans om de leegstaande gebouwen over te nemen. Vandaag volgen ongeveer 150 PTS-leerlingen van de derde graad les in het nieuwe schoolgebouw, PTS³. Ze volgen er beroeps- en technische richtingen, zoals Elektromechanica en Industriële wetenschappen.


"We zien PTS³ als een opleidingscampus voor de hogeschool of de universiteit. Hier willen we onze leerlingen naar een hoger niveau tillen, krijgen ze meer verantwoordelijkheid en proeven ze al stilaan van de sfeer van het hoger onderwijs. Ze hebben dat trouwens absoluut nodig, die hogere studies. Wie stopt op zijn achttiende, zal niet verder kunnen in een technisch beroep. Je hebt een verdere opleiding nodig", zegt directeur Arnold Callay.

Een van de technische lokalen in het nieuwe gebouw.
Benoit De Freine Een van de technische lokalen in het nieuwe gebouw.

Lat hoger

De leerlingen beschikken er over dezelfde infrastructuur als de studenten van de AP Hogeschool voor hen. Enkel de indeling van de klaslokalen werd hier en daar wat gewijzigd. "De lat wordt altijd maar hoger gelegd", vervolgt Callay. "De infrastructuur die vroeger van de hogeschool was, vind je nu bij ons. Toch moeten we nog altijd vechten tegen het denkbeeld: 'Oh, het is maar technisch onderwijs.' Zestig tot zeventig procent van onze leerlingen slaagt in zijn eerste jaar op hoger onderwijs. Dat zegt genoeg, denk ik."


Met de uitbreiding lijkt de toekomst alvast verzekerd voor de 850 studenten van PTS Boom. "De oude campus barstte stilaan uit zijn voegen. Daarenboven worden we de komende jaren geconfronteerd met renovatiewerken. In 2020 zou men starten met de renovatie van onze T-blok. We zaten dus met de vraag hoe we deze werken konden laten plaatsvinden zonder in te boeten op de kwaliteit van ons onderwijs. De nieuwe gebouwen zijn hiervoor zeer welkom."


Gisteren werd het nieuwe schoolgebouw, PTS³, officieel voorgesteld aan meer dan zestig bedrijven. Een poging van de school om de drempel met de industrie te verlagen en het contact nog te verbeteren. "Als school kunnen we de basis aanbieden, maar pas in het bedrijf kunnen we dankzij een stage of een nauwere samenwerking onze jongeren de nodige arbeidservaring aanleren", besluit Callay.