Politie benadrukt: “Wij voeren meer dan enkel drugsbeleid op Tomorrowland”

De politie is ruim aanwezig zowel op als in de omgeving van het festival.
Photo News De politie is ruim aanwezig zowel op als in de omgeving van het festival.
Hoewel het hoofdobjectief op Tomorrowland het betrappen en arresteren van drugsdealers is, benadrukt de politie dat het veel meer doet op en rond het festival. “Vergelijk het met het dagelijks beheer van een middelgrote stad met 80.000 inwoners. Dat is ook politiewerk.”

26 verschillende politiezones en één politieschool staan in voor de veiligheid op en rond Tomorrowland, gecoördineerd door de federale politie. “We wensen te benadrukken dat het beheer van de twee festivalweekends meer was dan het zerotolerance beleid op vlak van drugs waar zo vaak op wordt gefocust in de media”, zegt Jean-Claude Gunst van de federale politie. “Het politioneel beheer omvat veel meer dan dat.”

Algemene zichtbaarheid

“Het gaat om verkeersopdrachten om de grote stroom festivalgangers in goede banen te leiden. Het onthaal van de festivalgangers op de weide, camping en het treinstation van Boom. Op het festivalterrein is een politiepost aanwezig waar feestvierders terecht kunnen voor het aangeven van klachten. Verder hebben we een verhoogde zichtbaarheid op het terrein met patrouilleploegen voor algemeen toezicht en patrouilles in het kader van terrorisme.”

“In geval van agressie, vechtpartijen, ordeverstoringen, onrechtmatige toegang tot het festival of de camping grijpt de politie ook in. Verder voert de politie gerechtelijke opdrachten uit in verband met seksuele misdrijven en diefstallen en wordt er toezicht gehouden op illegale taxichauffeurs en op de no-flyzone boven het festival. Alleen drones en helikopters van de politie en de organisatie zijn toegelaten. Tot slot werkt de politie mee maatregelen uit bij grootschalige incidenten of rampsituaties zoals brand of ontploffing.”

Event Control Center

De federale en lokale politiediensten benadrukken dat het beheer van het Tomorrowland naast de festivalorganisatie ook een samenwerking is met het gerecht, brandweer, Vlaamse Kruis, civiele bescherming, De Lijn en NMBS. “Uniek is dat alle partners samenzitten in het Event Control Center (ECC) en onmiddellijk met elkaar kunnen overleggen en informatie kunnen delen om zeer kort op de bal te kunnen spelen. Een concept dat enkel op Tomorrowland zo wordt toegepast.”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Karel Vanormelingen

    Agenten zouden hun persoonlijke smartphone MOETEN thuislaten of in de kastjes op hun werk

  • Michel Van Robbroeck

    26 politiezones en de politieschool. Wel onder al die personeelsleden zitten ook mensen die een gezin met schoolplichtige kinderen hebben. Die kunnen enkel vakantie nemen in juli en augustus. En die moeten hier dan nog de zone Rupel komen bijstaan. In hun respectievelijke politiezones zullen er ook wel zomeractiviteiten zijn. Wat een belasting betekent dit dan niet voor deze mensen? Is het nu echt nodig dat de Rupelstreek zorgt voor het amusement van de hele wereld?

  • Daisy Vanreet

    Het valt te hopen dat al die extra kosten zullen verhaald worden op de organisatie van TML ipv uit ons belastingsgeld. Als de brandweer moet komen voor wespen moeten wij dat ook betalen uit eigen zak.