Oude steenbakkerij decor voor toneel

HARLEKIJN RUILT SCHOUWBURG VOOR VROEGERE MACHINEHAL

In de oude fabriekshallen repeteert toneelgroep Harlekijn voor het toneelstuk.
Foto Benoit De Freine In de oude fabriekshallen repeteert toneelgroep Harlekijn voor het toneelstuk.
Voor hun volgende toneelstuk laten de acteurs van Toneel Harlekijn hun vertrouwde schouwburg links liggen. Het gezelschap wijkt uit naar een oude machinehal op Noeveren.

De acteurs van Toneel Harlekijn zijn volop aan het repeteren voor hun volgende toneelstuk: 'De kreupele van Inishmaan' van Martin McDonagh. Dat doen de acteurs uitzonderlijk niet in hun eigen repetitielokaal in de Groene Hofstraat maar in de machinehal van de oude steenbakkerij Peeters - Van Mechelen in de wijk Noeveren. Daar zullen ze het toneelstuk vanaf vrijdag welgeteld negen keer opvoeren, telkens voor maximaal 45 personen.


"De kreupele van Inishmaan is een rauw stuk", zegt artistiek coördinator Johan Segers. "Inishmaan is een Iers eiland dat de ontmoetingsplaats vormt voor een heleboel bizarre figuren. Het leven is er hard en vaker dan niet nemen de mensen er hun toevlucht tot alcohol. We wilden die rauwheid van het verhaal tot uiting laten komen in de ruimte waar we het stuk zouden spelen. Uiteindelijk zijn we tijdens onze zoektocht terechtgekomen bij de oude machinehal van Peeters - Van Mechelen."


De machinehal, eigendom van keramiekkunstenaar Fons Buggenhout, werd in het verleden al een paar keer gebruikt als tentoonstellingsruimte. De toneelkring is ervan overtuigd dat de zaal ook geschikt is als toneellocatie. "Het is een heel authentieke ruimte en we gaan ze gebruiken zoals ze is", aldus Johan. "Met de mezzanine, de trappen en zelfs met een oude ladder die er nog stond."

Gezelligheid troef

Het enige nadeel aan de locatie is het gebrek aan verwarming. Maar dat probeert de toneelkring zo goed en zo kwaad mogelijk op te lossen. "We hebben speciaal gewacht tot mei om ons stuk op te voeren, omdat het dan wat warmer zou zijn", glimlacht Johan. "Verder voorzien we een gasbrander, vuurkorven, dekentjes en kussentjes om ons publiek warm te houden. Achteraf kan er ook nog een glaasje whisky gedronken worden. Het wordt een heel gezellige belevenis met een intieme sfeer."


Toneelkring Harlekijn heeft overigens wel iets met aparte locaties. Eerder brachten de acteurs al opvoeringen in een oude steenbakkersoven, bij mensen thuis en zelfs al in het eigen repetitiehuis. "We willen op die manier het publiek mee op avontuur nemen. In de toekomst willen we nog vaker op zoek gaan naar verrassende plekjes om een toneelstuk op te voeren. Dat kan ook buiten Boom zijn want we zijn nergens aan gebonden."


'De kreupele van Inishmaan' wordt opgevoerd op 9, 10, 16, 17, 18 en 25 mei en op 6, 7 en 8 juni. Tickets kosten 10 euro en kunnen besteld worden bij Ludo Laevaert: tel. 0470 96 51 29 of ludo.laevaert@skynet.be.