Onderzoekscommissie oppositie blijkt onwettelijk

GEEN ONDERZOEK NAAR FINANCIËN SOCIALE HUISVESTINGSMAATSCHAPPIJ

Burgemeester Jeroen Baert (N-VA).
Foto Ben Conaerts Burgemeester Jeroen Baert (N-VA).
De onderzoekscommissie die zich moest buigen over de financiële toestand van sociale huisvestingsmaatschappij Goed Wonen Rupelstreek, blijkt onwettelijk. Het gemeentebestuur heeft bij de gouverneur een klacht ingediend die gegrond werd verklaard. "De potjes moeten gedekt blijven", reageert de Boomse oppositie.

Tijdens de gemeenteraad in november werd beslist dat er een tijdelijke onderzoekscommissie zou worden ingesteld die zich moest verdiepen in de financiële toestand van sociale huisvestingsmaatschappij Goed Wonen Rupelstreek. Dat gebeurde op voorstel van oppositiepartijen Boom één en Groen en onafhankelijke raadsleden Mark van Heel, Britt Willems, Ils Blommaerts en Juan Roca Cervera. Zij stelden zich ernstige vragen bij de financiële huishouding binnen Goed Wonen Rupelstreek en hadden gehoopt dat de commissie meer klaarheid kon schepPen. Maar dat scenario gaat niet door, na een klacht van schepen van Wonen Dany Bosteels (Open VLD).


"Tijdens de gemeenteraad had ik al mijn bedenkingen bij de wettelijkheid van dat verhaal", zegt burgemeester Jeroen Baert (N-VA). "Wij hebben nadien advies ingewonnen bij toezicht en hebben vervolgens een klacht ingediend bij de gouverneur, die ontvankelijk en gegrond werd verklaard. Het is nu eenmaal niet de taak van een gemeenteraadscommissie om bepaalde onderzoeken te gaan uitvoeren. Dat is anders dan bij een parlementaire onderzoekscommissie met bepaalde strafrechtelijke bevoegdheden. In juridische termen zou men het hier hebben over 'machtsafwending'. De oppositie heeft een politiek spel willen spelen en heisa willen maken, maar is dus terecht teruggefloten."

Oppositielid Peter De Ridder (Boom één).
Benoit De Freine Oppositielid Peter De Ridder (Boom één).

Waanzinnige bedragen

"Het is duidelijk dat de potjes gedekt moeten blijven", reageert Peter De Ridder (Boom één). "Alles wat we vragen is inzage en discussie over de aanpak van Goed Wonen Rupelstreek en de projectontwikkeling in het centrum van Boom. De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen heeft niet voor niks Goed Wonen Rupelstreek onder een soort curatele geplaatst, met een begeleidingscommissie die de werking van nabij opvolgt. In de verslagen die we konden inkijken, werd gesproken over waanzinnige bedragen en hamert men erop dat er dringende stappen moeten genomen worden om de financiële situatie weer recht te trekken. Dat vraagt om opheldering."

Vlaamse materie

"Goed Wonen Rupelstreek is Vlaamse materie", legt schepen van Wonen Dany Bosteels (Open VLD) uit. "Alles wat er daar gebeurt, wordt door Vlaanderen gecontroleerd én goedgekeurd en is dus perfect toegelaten. De politieke fracties kunnen mensen afvaardigen voor de Raad van Bestuur, maar dat blijft een autonoom verhaal, waar wij ons als gemeentebestuur niet in moeien. Rik Röttger, de voorzitter van Boom één, en Kevin Storms, de vriend van Marc van Heel, zitten overigens zelf in die Raad van Bestuur. Dus stellen dat de oppositie niet weet wat er daar wordt beslist, is volslagen onzin."