Nieuwste inwoner van Boom is een reuzenvarken

VZW KAAIMANNEN KOOPT OPVALLENDE KUNSTINSTALLATIE

Het grote nepvarken groeide de voorbije jaren uit tot een van de sterren van de Britse straattheaterwereld.
RV Het grote nepvarken groeide de voorbije jaren uit tot een van de sterren van de Britse straattheaterwereld.
De vzw Kaaimannen, de organisator van Theater aan Twater, gaat opnieuw zelf straattheater spelen. Voor hun eerste act hebben ze het wereldberoemde nepvarken Gloria aangekocht. Deze zaterdag wordt de installatie voorgesteld in het Boomse handelscentrum.

Gloria was de voorbije jaren een van de sterren van de Britse straattheaterwereld. Het nepvarken kan terugblikken op 226 shows, waarvan meer dan de helft in het buitenland, onder meer in Taiwan, Zuid-Korea en Australië. De vzw Kaaimannen van Theater aan Twater wilde Gloria ook graag naar Boom halen, maar de drukke planning van het varken maakte dat steeds onmogelijk. Gelukkig vonden de Kaaimannen een oplossing.

Het nepvarken maakte onder meer al furore in Londen.
RV Het nepvarken maakte onder meer al furore in Londen.

Met pensioen

"Dit jaar hebben we opnieuw een poging gedaan om Gloria vast te leggen voor onze volgende editie", vertelt programmator Patrick Poppe. "Toen kregen we van de bedenkers van Gloria te horen dat hun varken op 'pensioen' ging en niet meer te boeken viel. Maar ze stelden ons wel de vraag of we als straattheatergezelschap de installatie niet wilden overnemen en zelf de act voortzetten. Ondanks de stevige investering hebben we beslist de aankoop te doen. We hebben de rechten overgenomen en het varken meteen een nieuwe naam gegeven: OiNK."


Bedoeling is dat de Kaaimannen opnieuw theater gaan spelen met OiNK. "We werken momenteel al aan een act met het varken die 'hap-PIG-ness' zal heten. In vijf minuten vertellen we daarin een onmogelijk liefdesverhaal in musicalstijl. We gaan de komende jaren vooral in het binnenland optreden, al zullen we op aanvraag ook naar het buitenland trekken. Zo heeft het festival Juste Pour Rire in Montreal onze nieuwe act al geboekt voor juli volgend jaar. Maar de première zal natuurlijk zijn weggelegd voor ons eigen Theater aan Twater op 23 en 24 juni 2018."

Peter De Ridder, voorzitter van vzw Kaaimannen.
Benoit De Freine Peter De Ridder, voorzitter van vzw Kaaimannen.

Kijken via spenen

De act van het varken speelt zich concreet af in de buik van de 11 bij 5 meter grote installatie. Via de spenen kunnen telkens een tiental bezoekers een kijkje nemen binnenin en een kort toneelstukje aanschouwen. "Van nu tot april gaan we onze act repeteren waarna er een drietal try-outs zullen plaatsvinden. Met de opbrengsten van de act gaan we mee Theater aan Twater en ons sociaal circus Kummelé financieren", aldus voorzitter Peter De Ridder.


Morgen verlaat het beest zijn thuisbasis Manchester met een grote 'farewell party' om vervolgens koers te zetten naar Boom. Zaterdag wordt OiNK daar voorgesteld, met een geboortekaartje, doopsuiker én live muziek binnenin het varken. De bekende actrice Greet Rouffaer, die tegenwoordig in Boom woont en zelf eigenaar is van een varken, wordt meter van de installatie. Iedereen is van 14 tot 18 uur welkom op het kruispunt van de Antwerpsestraat en de Hoogstraat om OiNK te begroeten. De opbrengst van het doopfeest gaat naar Welzijnsschakel Boom.