Nieuw parkeerplan start in maart

TWINTIG MINUTEN GRATIS PARKEREN IN RODE ZONE EN JAARABONNEMENT VOOR INWONERS

Het nieuwe parkeerplan werkt met vier zones. De rode zone, met de centrumparkings, is de duurste. De groene zone is gratis. De gele zone bestaat uit de randparkings en is goedkoper dan de rode zone. In de blauwe zone dien je de parkeerschijf te plaatsen.
Foto KOS Het nieuwe parkeerplan werkt met vier zones. De rode zone, met de centrumparkings, is de duurste. De groene zone is gratis. De gele zone bestaat uit de randparkings en is goedkoper dan de rode zone. In de blauwe zone dien je de parkeerschijf te plaatsen.
Het nieuwe parkeerplan in Boom treedt vanaf maart 2016 in voege. De krachtlijnen uit het ontwerpplan dat in mei werd voorgesteld, blijven overeind. Grootste nieuwigheid is dat alle inwoners voortaan een jaarabonnement kunnen kopen, waarmee ze een jaar kunnen parkeren op wandelafstand van het centrum.

Met de abonnementformule komt de gemeente tegemoet aan de vraag van Boomse gezinnen die over meer dan één wagen beschikken en aan het personeel van Boomse handelaars en scholen. Zij kunnen voor 50 euro per wagen een jaarabonnement bekomen, waarmee ze een jaar lang gratis kunnen parkeren in de gele zone.


Die gele zone is de zone voor het goedkoop langparkeren en bestaat uit de parkings in de Bassinstraat, Pachterslei, Varkensmarkt, Advokaatstraat, aan het Van Cleemputplein, de Kaai en Sint-Rochus, goed voor in totaal 624 plaatsen. Het normale tarief bedraagt daar 2 euro per dag. Op zaterdag en zondag zijn de gele zones gratis.

Parkeerschijf

Naast de gele zone zijn er ook groene, rode en blauwe zones. In de groene zone, die bestaat uit de parkings aan De Schorre, Hollezijp, Vrijheidshoek, Kil en het station, kan je altijd gratis parkeren. De blauwe zone, waar je twee uur gratis kan parkeren als je een parkeerschijf legt, wordt uitgebreid tot 28 straten.


De rode zone, die centrumstraten als de Kerkstraat, Groene Hofstraat en Grote Markt beslaat, blijft nagenoeg ongewijzigd. Het enige verschil is dat iedereen twintig minuten gratis parkeertijd krijgt, ook als je een betaalticket neemt voor een langere parkeertijd. Het tarief bedraagt 1 euro per 80 minuten, met een maximale parkeertijd van 160 minuten.

Bewonerskaarten

Het systeem van de bewonerskaarten blijft grotendeels ongewijzigd. Bewoners uit de rode, gele of blauwe zone krijgen per adres één gratis bewonerskaart. Bewoners uit de blauwe zone kunnen daarmee zonder schijf in alle blauwe zones en gratis in alle gele zones parkeren. Bewoners uit de rode zone kunnen aan halve prijs in de rode zone en gratis in alle gele zones parkeren.


Volgens schepen van Parkeerbeleid Dany Bosteels (Open Vld) combineert het parkeerplan een aantal troeven. "Je kan langer parkeren in de rode zone voor evenveel geld, onze inwoners kunnen meerdere voordeelkaarten aankopen dankzij de abonnementformule en shoppers kunnen zaterdag en zondag gratis parkeren vlakbij ons handelscentrum."


Inwoners reageren positief. "Het verhaal is natuurlijk nog niet af, maar dit is volgens mij wel een stap in de juiste richting", zegt een bewoner uit het centrum. "Vooral de twintig minuten gratis parkeren in de rode zone en de nieuwe abonnementformule lijken me een goede zaak. Dat is positief, ook naar Boomse handelaars en bedrijven toe."

Signalisatie

De gemeente maakt ook volop werk van een nieuw signalisatieplan. "Daarmee willen we het autoverkeer richting de centrumparkings leiden en het vrachtverkeer op de daartoe bestemde routes houden. We voorzien ook voor het eerst signalisatie op maat van fietsers en voetgangers, met bijvoorbeeld betere aanduiding van de veilige fietsroutes. Bedoeling is om het signalisatieplan tegen het volgende schooljaar 2016-2017 te implementeren", aldus Bosteels.