Nieuw festival: topgerechten aan Rupel

'DE PASTORALE' BLIKVANGER OP 'RESTO À L'EAU'

De deelnemers aan het nieuwe festival in de tuin van De Pastorale.
Foto De Freine De deelnemers aan het nieuwe festival in de tuin van De Pastorale.
Aan de vooravond van hun straattheaterfestival Theater aan Twater, op vrijdag 16 juni, organiseert de vzw Kaaimannen een nieuw culinair evenement: 'Resto à l'eau'. Zes Boomse horecazaken én de Reetse tweesterrenzaak De Pastorale krijgen op de Heldenplaats de kans uit te pakken met hun topgerechtjes.

Een avondje 'Antwerpen proeft', maar dan aan de Rupel in plaats van de Schelde. Zo kan je het nieuwe culinaire festival 'Resto à l'eau' omschrijven. De Heldenplaats wordt één avond, van 19 tot 22 uur, omgetoverd tot het walhalla voor culinaire fijnproevers. Aan verscheidene gastronomische stands laten zes Boomse horecazaken proeven van enkele topgerechten. Werken mee aan deze eerste editie: Trattoria Kaai, Thai Lounge, Den Boom, Sal Picon, Bokaal en één Booms verrassingsrestaurant dat pas de avond zelf wordt bekendgemaakt. De grootste naam is echter die van Bart De Pooter, chef van het Reetse tweesterrenrestaurant De Pastorale. Hij is peter van het nieuwe evenement.


"We kregen vele suggesties om iets te organiseren op de vrijdagavond voor Theater aan Twater", zegt Peter De Ridder van de vzw Kaaimannen. "In Boom is veel kwaliteit en talent aanwezig als het gaat om restaurants en horeca. Toch gebeurt er weinig op promotioneel vlak. Daarom hebben we een aantal restaurants aangesproken. We hebben bewust gekozen voor slechts zeven restaurants omdat we net zoals met Theater aan Twater bescheiden willen beginnen."


"Elke keuken krijgt op de Heldenplaats 18 vierkante meter ter beschikking", zegt programmator Patrick Poppe. "Nu al kan je in alle deelnemende restaurants een voucher kopen. Die kost 39 euro en daarmee kan je die avond zes gerechtjes eten: twee van het restaurant waar je de voucher hebt gekocht, twee van De Pastorale en twee naar keuze. We plannen verder een kleine wijnbar, er zijn foodie-artikelen te koop en het geheel wordt omkaderd met live jazz- en loungemuziek."


Bart De Pooter is enthousiast. "Ik heb spontaan ja gezegd toen ik de vraag kreeg om peter te worden", reageert hij. "Ik ga één gerecht maken gebaseerd op asperges en één gerecht op basis van kokos en citrus."


Ook de andere chefs zijn al druk aan het brainstormen over wat ze gaan aanbieden. "We denken aan een antipasti en pizza op verscheidene wijzen, die à la minute wordt klaargemaakt", zegt Rudi De Wachter van Trattoria Kaai. Marc Bryon, zaakvoerder van Thai Lounge, wil tonen dat de Thaise keuken meer is dan enkel pikant. "De Thaise keuken heeft heel veel smaken. De gerechten die wij gaan presenteren, zullen in de richting gaan van ieders smaakpalet."