Leerlingen vervangen zelf schoolverlichting

Terwijl de rest toekijkt, steken de leerlingen van PTS de handen uit de mouwen.
Benoit De Freine Terwijl de rest toekijkt, steken de leerlingen van PTS de handen uit de mouwen.
PTS Boom is volop bezig met de vervanging van de verlichting op school. Opvallend is dat de leerlingen daarbij het merendeel van de werken voor hun rekening nemen.

"Door de conventionele verlichting te vervangen door ledverlichting, besparen we aanzienlijk op energiekosten en onderhoud", legt directeur Arnold Callay uit. "Ledverlichting verbruikt 65 procent minder energie, gaat tien keer langer mee en heeft een gunstig effect op het concentratievermogen en de werkprestaties van de studenten. We verwachten dat de investering in de nieuwe verlichting in ongeveer twee à drie jaar tijd volledig is terugverdiend."

Werkervaring

Het project is tegelijkertijd een mooie kans voor de leerlingen van de derde graad Elektrische Installatietechnieken en Elektrische Installaties om nuttige werkervaring op te doen. Ze hebben een volledig plan opgemaakt van A tot Z om het verlichtingsnetwerk van hun school te vernieuwen. Waar mogelijk gaan zij zelf aan de slag om de verlichting te vervangen. Zo hebben ze intussen al twee lokalen in het D-blok afgewerkt.

Iedereen wint

"Alleen de moeilijkere situaties, zoals de sporthal, besteden we uit", vervolgt Callay. "Maar de bedoeling is dat de leerlingen de verlichting in de lokalen en in de gang zelf vernieuwen. Op een termijn van twee à drie jaar moet het hele project rond zijn. Dan hebben wij energiezuinige verlichting én hebben onze leerlingen er een pak ervaring en kennis bij. Een perfect voorbeeld van een win-winproject dus." (BCOR)