Jeugdhuis Roots opent de deuren

IEDEREEN KAN MORGEN MET NIEUWE JEUGDWERKING KOMEN KENNISMAKEN

Maarten De Weerdt en Floris Bosteels in het nieuwe jeugdhuis.
Maarten De Weerdt en Floris Bosteels in het nieuwe jeugdhuis.
Het nieuwe jeugdhuis Roots opent morgen officieel de deuren. Daarmee krijgt de Boomse jeugd voor het eerst in jaren weer een eigen plek. "Iedereen van 15 tot 25 jaar is hier welkom", klinkt het.

De jongeren van jeugdhuis Roots hebben de voorbije maanden niet stilgezeten. De kelder van zaal Palace, in de Groene Hofstraat, kreeg een flinke opknapbeurt en werd verbouwd tot een gezellige ontmoetingsruimte.

Jeugdhuis Roots is klaar voor de opening.
Jeugdhuis Roots is klaar voor de opening.

Vijf delen

"Ons jeugdhuis heeft vijf delen", toont Floris Bosteels (20), voorzitter van JH Roots. "Er is een cafégedeelte en een studeertoog, waar je kan studeren. Dan komen we in een gang met een zitgedeelte en een ontspanningsruimte die wordt uitgerust met zetels en een kicker. Tenslotte is er de inkom, dat uitloopt op het zogenaamde Bruidsluiersteegje. Bedoeling is dat iedereen daar binnenkomt, dus niet via de Groene Hofstraat."


De laatste details moeten nog worden afgewerkt, maar Floris en zijn ploeg van een vijftiental vrijwilligers zijn nu al trots op wat ze gerealiseerd hebben. Vorige week vrijdag deed het jeugdhuis al een eerste keer de deuren open, voor de dj-wedstrijd 'Rupel Heroes'. "Toen is gebleken dat we geen enkele geluidsoverlast creëren", zegt Floris. "Als je op de Kaai of in de Groene Hofstraat staat, hoor je zelfs niks van de muziek die we hier draaien. Enkel in het Bruidsluiersteegje kan je iets opvangen. Eigenlijk is het jeugdhuis precies geworden zoals we voor ogen hadden. Hopelijk denkt onze doelgroep er net zo over."

Uitstappen

Die doelgroep, dat zijn in de eerste plaats de jongeren uit de Rupelstreek tussen 15 en 25 jaar. Met jeugdhuis Roots hebben zij voor het eerst sinds de sluiting van jeugdhuis Den Dijk weer een eigen plek in Boom. "We hebben hier plaats voor 135 man. Onze bedoeling is niet alleen om een caféwerking uit te bouwen, maar ook uitstappen te organiseren, de jeugd een studeerplek te bieden en lokaal talent een kans te geven om hun kunsten te tonen. In de eerste fase zullen we drie keer per week open zijn: op woensdag-, vrijdag- en zaterdagavond. Als we voldoende vrijwilligers vinden, willen we ook nog woensdagnamiddag opendoen."

Toelage

De vzw achter het jeugdhuis kan alvast rekenen op de steun van de gemeente Boom. Zij schenkt de vzw een basistoelage van 3.000 euro voor de opstart van het jeugdhuis en een jaarlijkse toelage van 1.500 euro om naast de basiswerking ook extra acties te kunnen voorzien. Intussen gaan de plannen van de gemeente om de voormalige Sint-Annakapel om te bouwen tot een jeugdhuis nog steeds verder, waardoor Boom op termijn mogelijk twee jeugdhuizen krijgt. "In september zal het bestek voor de aannemingen aan de gemeenteraad kunnen voorgelegd worden", zegt schepen van Openbare Werken, Francis Sanchez (N-VA).


Wie eens kennis wil maken met JH Roots, kan morgen tussen 14 en 22 uur een bezoek komen brengen.