ILSA gaat duurzame toer op: studenten bouwen muziekinstrumenten uit inheems hout

De studenten maakt een gitaar uit inheems hout.
Provincie Antwerpen De studenten maakt een gitaar uit inheems hout.
De opleiding instrumentenbouw aan de Internationale Lutherie School Antwerpen (ILSA) is dit schooljaar de duurzame toer opgegaan. Voor het eerst hebben twee studenten muziekinstrumenten vervaardigd uit inheems hout.

Vroeger was het bij de bouw van instrumenten gebruikelijk om als houtsoort een pallisandersoort te gebruiken. Maar dat is niet alleen heel duur, het mag ook niet meer gekapt of verhandeld worden. Daarom gingen twee studenten van de Internationale Lutherie School Antwerpen, een afdeling van PTS Boom, voor het eerst aan de slag met inheems hout. Zij vervaardigden een klassieke gitaar en een luit uit het hout van een notelaar uit het provinciaal domein Rivierenhof in Deurne.

Voorbeeldrol

Gedeputeerde voor Onderwijs Luk Lemmens (N-VA ) is heel enthousiast over de ecologische keuze. “Onze provincie wil een voorbeeldrol spelen op het vlak van duurzame ontwikkeling. Onze provinciale school PTS Boom ging op zoek naar ecologische alternatieven. Dat ze deze hebben gevonden in onze eigen provinciale domeinen, maakt het verhaal alleen maar mooier”, aldus Lemmens.

Wie wil horen hoe de instrumenten klinken, kan daarvoor op woensdag 19 juni terecht op een atelierconcert in PTS Boom. Professionele muzikanten zullen daar de instrumenten bespelen waar de ILSA-leerlingen ruim één schooljaar aan gewerkt hebben. Voor hen is het concert de kers op de taart na een heel jaar hard werken. Het concert vangt aan om 20 uur en de toegang bedraagt 5 euro.

Een luit die gemaakt werd uit inheems hout.
Provincie Antwerpen Een luit die gemaakt werd uit inheems hout.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.