Groen viert uitblijven van fietsstraten met taart

Schepen Dany Bosteels (rechts) geniet van zijn stuk taart. Raadslid Sven Cools neemt een portie in ontvangst.
Foto Conaerts Schepen Dany Bosteels (rechts) geniet van zijn stuk taart. Raadslid Sven Cools neemt een portie in ontvangst.
Opvallend moment op het einde van de gemeenteraad gisterenavond: oppositiepartij Groen trakteerde schepen van Mobiliteit Dany Bosteels (Open Vld), en bij uitbreiding de hele gemeenteraad, op een stuk taart. Een ludieke manier, volgens de partij, om het beleid rond fietsstraten op de korrel te nemen. Of het gebrek aan beleid.

Op 16 mei 2013 heeft de gemeenteraad het concept van de fietsstraten op initiatief van Groen goedgekeurd. Maar drie jaar later is het in Boom nog altijd wachten om de eerste fietsstraat. "Nochtans heeft het concept in verscheidene steden en gemeenten zijn nut al bewezen", zegt oppositieraadslid Sven Cools (Groen). "Om deze derde 'verjaardag' te vieren, trakteren we de leden van de Boomse gemeenteraad op een taart."


Een fietsstraat is een straat waar geen gescheiden fietspad mogelijk is. In een fietsstraat moeten automobilisten zich aanpassen aan de fietsers. Volgens Groen komen onder meer de Groene Hofstraat en de Kerkstraat daarvoor in aanmerking. "Deze straten zijn in realiteit eigenlijk al straten die veelvuldig en intensief door fietsers gebruikt worden. In beide straten zijn er klachten over overdreven snelheid door auto's. De invoering van een fietsstraat geeft fietsers meer rechtszekerheid en is een duidelijke waarschuwing voor automobilisten", vindt de partij. Die breidt deze morgen, als alles verloopt zoals gepland, nog een vervolg aan haar actie. Leden van Groen gaan affiches uitdelen in de Groene Hofstraat.


Schepen van Mobiliteit Dany Bosteels (Open Vld) geeft toe dat Groen een punt heeft gescoord. "Er zijn inderdaad verscheidene straten in Boom die een fietsstraat kunnen worden. We gaan daar spoedig werk van maken", belooft de schepen. (BCOR)