Gewapende overvaller (18) riskeert 5 jaar cel: “Stond op het moment van de feiten onder huisarrest”

De 18-jarige Faissal A. uit Boom riskeert 5 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij vier gewapende overvallen

Vlinderpaleis
Klaas De Scheirder Vlinderpaleis
Een 18-jarige jongeman uit Boom riskeert 5 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij vier gewapende overvallen. Faissal A. stond op het moment van de feiten onder huisarrest én onder verlengd toezicht van de jeugdrechter nadat hij als minderjarige al gelijkaardige feiten had gepleegd.

Faissal A. pleegde de eerste overval op 27 december 2018 op een kapperszaak in Boom. Hij bedreigde een medewerker met een mes en stal 600 euro uit de kassa. Op 3 januari 2019 viseerde hij een kapsalon in de straat waar hij woonde, maar de eigenares verweerde zich. Hij zette de vrouw een mes op de keel en prikte haar er ook mee in de buik. De vrouw liet zich niet onbetuigd en spoot haarlak in zijn ogen, waarna de tiener zonder buit wegvluchtte.

Twee dagen later sloeg hij toe in een apotheek in Boom, waar hij met een mes begon te zwaaien. De zaakvoerster duwde de alarmknop in en Faissal A. moest opnieuw zonder geld afdruipen. Op 16 januari maakte hij nog 300 euro buit in een zonnecenter in Antwerpen, nadat hij de uitbater met een mes had bedreigd.

Een week later, op 23 januari, werd hij gearresteerd in de Abdijstraat op het Antwerpse Kiel. Hij verzette zich hevig, waardoor een van de politiemensen een polsfractuur opliep. De man was 44 dagen arbeidsongeschikt.

Faissal A. bekende uiteindelijk de feiten. Hij had de overvallen gepleegd omdat hij geld nodig had voor zijn cannabisverslaving. “Toen besefte ik nog niet wat ik mijn slachtoffers had aangedaan, maar nu besef ik dat wel. Ik wil me verontschuldigen. Ik heb veel spijt en ik vraag een tweede kans.”

Zijn advocaat vroeg om maximum drie jaar effectieve celstraf en de rest met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. Faissal A. zal zich voor de feiten die hij als minderjarige pleegde, ook nog moeten verantwoorden, want hij werd daarvoor uit handen gegeven.

Vonnis op 29 mei.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.