Fotograaf maakt reeks over mensen met beperking: “Ze verleggen iedere shoot hun grenzen”

Jo de Groote in actie.
Benoit De Freine Jo de Groote in actie.
Bomenaar Jo de Groote (57) maakt al ruim een half jaar foto’s van mensen met een beperking of een ziekte. “Ik zie hen echt voor mijn lens openbloeien”, omschrijft hij. Nu is de fotograaf op zoek naar een locatie in Mechelen waar hij de fotoreeks kan tentoonstellen.

Autisme, borstkanker, een spierziekte, een beenprothese: de modellen die Jo de Groote voor zijn lens haalt, voldoen allerminst aan het perfecte plaatje. Maar in plaats van te focussen op hun tekortkomingen, kiest de fotograaf voor een tegenovergestelde aanpak. “Het model – niet de beperking – staat op de eerste plaats”, zegt de Groote. “Vele van de mensen die ik fotografeer, voelen zich op straat al genoeg aangestaard. In mijn foto’s wordt de beperking naar de achtergrond verschoven, zodat ze nog slechts subtiel aanwezig is. Ze is er wel, maar je ziet haar amper.”

De fotoreeks draait op volle toeren. De Bomenaar heeft al negen mensen voor zijn lens gekregen, allemaal met hun eigen verhaal. De bekendste was Hannelore Vens, een Nielse die door het leven moet met beenprothesen en gevolgd werd in het VTM-programma ‘Over Winnaars’. Maar ook de verhalen van de andere modellen zijn op zachtst gezegd bijzonder. Er is het verhaal van Lien uit Gent, die een armprothese heeft, maar er wel van droomt om in een muziekbandje te spelen. Of het verhaal van Anke uit Zemst, die autisme heeft en doodsbang is voor treinen.

Lien uit Gent (links) leeft zich samen met een ander model uit op een piano. Je moet al goed kijken om haar armprothese te kunnen opmerken.
Jo de Groote Lien uit Gent (links) leeft zich samen met een ander model uit op een piano. Je moet al goed kijken om haar armprothese te kunnen opmerken.

Reizende tentoonstelling

“Iedereen die bereid is tot een fotoshoot, nodig ik eerst uit voor een gesprek”, zegt de fotograaf. “Ik leer hen kennen en geef hen een uitdaging mee. In het geval van Lien zijn we naar een muziekwinkel gegaan en hebben we een shoot gemaakt terwijl ze muziek aan het spelen was. In het geval van Anke zijn we naar het station gegaan en hebben we foto’s gemaakt terwijl de trein voorbij kwam rijden. Dat is voor die mensen niet eenvoudig om te doen, maar zij geven me het vertrouwen. Zij zijn bereid om de uitdaging samen met mij aan te gaan en hun grenzen te verleggen.”

De Groote heeft nog vier shoots gepland om de fotoreeks af te ronden. Hij wil de reeks laten uitmonden in een reizende tentoonstelling. De stad Mechelen, waar alle shoots hebben plaatsgevonden, zou de première krijgen. “Ik heb heel veel medewerking gekregen van de Mechelse middenstand. Ik heb locaties en kleding gratis mogen gebruiken voor de shoots. Dan lijkt het me maar logisch dat ik de middenstanders laat delen in wat ze mee hebben verwezenlijkt.”

Anke uit Zemst durfde de confrontatie aangaan met haar angst voor treinen.
Jo de Groote Anke uit Zemst durfde de confrontatie aangaan met haar angst voor treinen.

De bedoeling is om de tentoonstelling in september te organiseren. Er zouden in totaal 52 foto’s worden tentoongesteld. Alleen blijkt het vinden van een locatie moeilijker dan gedacht. “Het Cultuurcentrum Mechelen heeft me doorverwezen naar de vzw Sjarabang, een vzw die werkt rond mensen met een beperking. Maar dan zitten we al direct weer met de stempel ‘beperking’, terwijl ik daar juist van af wil. De mensen die ik fotografeer, willen tenslotte niets liever dan als ‘normaal’ worden aanzien.”

Voor meer info over het project kan je contact opnemen via degrootej.16@gmail.com.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Annemarie Hagemans de Groot

    Gewéldig initiatief