Festivalganger (27) Tomorrowland overleden: in totaal al dertig personen naar ziekenhuis

Joel Hoylaerts / Photo News
Een bezoeker van Tomorrowland is in het ziekenhuis overleden. In totaal zijn er vrijdag zeven festivalgangers overgebracht, vier van hen belandden op intensieve zorg. Dat bevestigt het parket van Antwerpen aan VTM NIEUWS. De festivalorganisatie leeft mee met de vrienden en familie van het slachtoffer. Het Vlaams Kruis laat weten dit weekend in totaal al dertig personen naar het ziekenhuis te hebben overgebracht.

Voor een van de vier kwam alle hulp te laat, hij overleed in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) in Edegem. Drie anderen brachten de nacht door op intensieve zorg. Twee onder hen mochten zaterdag naar huis, maar een festivalganger is er nog steeds erg aan toe.

De dertig festivalgangers werden overgebracht naar het UZA in Antwerpen, het AZ Rivierenland in Reet en het AZ Sint-Maarten in Mechelen. “Tachtig procent van de overbrengingen gaan om controlefoto’s na trauma’s, zoals een omgeslagen enkel”, zegt Kevin Beens van het Vlaams Kruis. In totaal voerde het Vlaams Kruis gisteren 1.915 verzorgingen uit op de festivalweide en de camping. “Dat aantal ligt in de lijn van de verwachtingen. In 65 tot 70 procent van de gevallen gaat het om verwondingen, bijvoorbeeld snijwonden of blaren”, legt Beems uit. “Andere interventies zijn voor inwendige problemen, wanneer mensen ziek zijn of maagproblemen hebben door onevenwichtige voeding. In een klein percentage van de gevallen gaat het om intoxicaties.”

De man die is overleden is, werd vrijdagavond rond 21.30 uur onwel voor de mainstage. Na verzorging door de hulpverleners van het Vlaamse Kruis werd de man onmiddellijk overgebracht naar het UZA. Over de doodsoorzaak bestaat nog geen duidelijkheid. Morgen volgt een autopsie. Volgens informatie van het Antwerpse parket is het dodelijke slachtoffer een 27-jarige man uit India.

Bekijk ook: Tomorrowland-woordvoerster Debby Wilmsen reageert

Ooggetuige

Een ooggetuige die anoniem wenste te blijven, verklaarde aan VTM NIEUWS dat het slachtoffer al enige tijd op de grond lag vooraleer hulpverleners hem opmerkten en meteen de reanimatie startten. “Hij lag daar stokstijf met verkrampte vingers. Met vlaggen van bezoekers is het lichaam afgedekt. Mensen die met hun smartphone stonden te filmen, moesten de beelden wissen”, aldus nog de anonieme getuige. 

De organisatie betreurt het voorval. “De organisatie van Tomorrowland deelt met droefheid het overlijden van één van haar gasten mee”, zegt woordvoerster Debby Wilmsen. “We leven mee met de familie en vrienden van het slachtoffer. We hopen dat de nabestaanden dit verlies in alle sereniteit kunnen verwerken.” Op VTM NIEUWS verklaarde Wilmsen dat de doodsoorzaak nog niet gekend is en onder medisch beroepsgeheim valt. Ze herhaalt dat de festivalorganisatie in samenwerking met de politie een nultolerantie inzake drugs hanteert. Het festival eventueel stopzetten is volgens Wilmsen helemaal niet aan de orde. “Met 80.000 festivalgangers, honderden medewerkers en tientallen artiesten is Tomorrowland haast drie dagen een stad. En in een stad gebeuren nu eenmaal dingen.”

“Spreek zorgverleners aan, om welke reden dan ook”

“Festivalgangers die om welke reden dan ook medische hulp nodig hebben, moeten niet aarzelen om zorgverleners op het festival aan te spreken. Het Vlaamse Kruis, urgentieteams van het UZA  en AZ Rivierenland zijn op het terrein aanwezig en weten perfect wat ze moeten doen”, aldus ziekenhuiswoordvoerster Evita Bonné op de VRT-radio.

Het geheel uitverkochte Tomorrowland 2019 ging vrijdag van start en duurt nog tot en met vandaag. Het tweede festivalweekend begint op vrijdag 26 juli.

Niet eerste slachtoffer op TML

Ook vorig jaar overleed een festivalganger uit India. De 26-jarige vrouw werd onwel op het festivalterrein en bezweek een dag later in het ziekenhuis. Een Tsjechische vrouw (33) overleed na zes dagen. Beide slachtoffers hadden sporen van xtc in hun bloed maar volgens het parket waren hun doodsoorzaken een combinatie van verschillende factoren. In 2012 bezweek een 26-jarige Britse vrouw aan een overdosis drugs.
63 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dieter Nelizzen

  Daz nu eenz typizch zo een feztival waar jan en alleman aan de drugz gaat, niet wetende waar ze mee bezig zijn hé...

 • Linda Wellekens

  Wat ik zie is een hoop oversekste, dronken, gedrogeerde jongeren, zonder enige vorm van moreel besef of respect voor zichzelf, laat staan voor iemand anders. Zoals op elk " festival ". Is dat " je amuseren " ?

 • Ingrid Struyf

  Dirk Belis: eigen schuld?!?!? Als een organisatie nog geen eenvorige parasol of(beloofde /voldoende!!)zonnepetten kan voorzien en er ook van de beloofde stickers op de personeelsparking geen sprake was(waar door hij al een stevig tripje in blakende zon a hter de rug had, alvorens op werkplek aan te komen)...kan je moeilijk van eigen schuld spreken....trouwens hij was ingesmeerd !!!

 • vangeel guido

  Afschaffen die feesten als er drugs gebruik worden.

 • Eduard Janssens

  Ik woon er niet ver af :wel ik ben niet van de jongste meer maar ik ken daar van genieten van de sfeer die daar heerst mijn raam staat open ik heb maar één leuze geniet en profiteer van leven en trek geen gezicht precies of je in een citroen hebt gebeten !!