Er zit kunst in het deurglas van uw wasmachine

TEKENAAR TOM CLEMENT MAAKT VAN WASSALON ZIJN ATELIER

Kunstenaar Tom Clement (l.) maakt kunswerken in wassalon WorldWash, creatieve duizendpoot Vitalski schrijft een gedicht.
Klaas De Scheirder Kunstenaar Tom Clement (l.) maakt kunswerken in wassalon WorldWash, creatieve duizendpoot Vitalski schrijft een gedicht.
Het wassalon WorldWash in de Antwerpsestraat vormt het decor voor een tekenproject van de Antwerpse kunstenaar Tom Clement. Gedurende enkele dagen maakt hij van het salon zijn atelier en laat hij zich inspireren door het leven dat er zich ontvouwt. 'Nachtburgemeester' Vitalski zorgt voor een vleugje poëzie.

Een wassalon, dat is een wereld op zichzelf. Er passeren mensen van allerlei slag de revue, die allemaal een andere achtergrond en een ander verhaal met zich meedragen. Voor de Antwerpse kunstenaar Tom Clement is dat de perfecte biotoop om zich creatief in uit te leven. Gedurende enkele dagen houdt hij halt in het wassalon WorldWash in de Antwerpsestraat en laat hij zich inspireren door wie en wat hij er aantreft. Hij tekent, schildert, voert gesprekken en let op de was van de bezoeker die even thuis iets moet gaan halen. Gisteren, met de wekelijke marktdag, kwam hij voor het eerst in Boom postvatten.


"Ondanks de passage voor de deur zijn er nog niet veel mensen binnengekomen", moest hij halverwege vaststellen. "Ergens had ik dat wel kunnen verwachten. Ik heb al een tijdje in verschillende wassalons doorgebracht en waar ik ook zit, is donderdag veruit de rustigste dag. Blijkbaar zijn er op donderdag heel veel mensen met propere was. (lacht) Maar ik vind het zeker niet erg. In een wassalon is er altijd wel iets te tekenen. De omgeving, de letters, een reflectie in het deurglas van een wasmachine, noem maar op."

Culturele ontmoetingsplaats

Clement ging in het voorjaar van 2017 met het tekenproject van start. "Het opzet was om mensen die nooit naar een museum of een cultureel centrum gaan eens met kunst in contact te brengen. Een wassalon leek me daar een uitgelezen locatie voor. Ik heb eerst een testweek gehouden, maar toen dat een succes bleek, heb ik het project herhaald in negen wassalons in Antwerpen. Op het einde van elke week volgde een afsluitmoment waarop alle tekeningen en schilderijen werden tentoongesteld. Op die manier werd elk wassalon dus eventjes een kleine culturele ontmoetingsplaats."


In Boom zal het er op een gelijkaardige manier aan toegaan. Na gisteren keert Clement nog drie keer terug naar WorldWash, meer bepaald op zaterdag 13, zondag 14 en maandag 15 oktober. Ook dan zal hij er telkens een hele dag aanwezig zijn om er indrukken op te doen en kunstwerken te creëren.

Vernissage

Op de slotdag worden al die werken - ongeveer vier per dag - in het wassalon tentoongesteld en kan iedereen ze met een hapje en een drankje komen bewonderen. De vernissage vindt plaats om 16 uur.


Wie er dan ook bij zal zijn, is de Antwerpse schrijver-performer Vitalski. Die kwam gisteren al eens een kijkje nemen in het wassalon. "Ik zal op het afsluitmoment een gedicht over deze plek voordragen", zegt Vitalski. "Het zal de eerste keer zijn dat ik een gedicht schrijf over een wassalon, maar ik heb het wel altijd inspirerende plaatsen gevonden. Al vind ik ze wel iets troosteloos uitstralen. Wat Tom doet, soms uren aan een stuk in een wassalon doorbrengen, zou ik nooit kunnen."