De Schorre krijgt wielercollectie

PAUL VAN BOMMEL VERKOOPT 700 TRUITJES EN 1.500 MINIATUURFIETSJES

Paul bij de eerste drie T-shirts die in De Schorre omhoog hangen.
Benoit De Freine Paul bij de eerste drie T-shirts die in De Schorre omhoog hangen.
Het Provinciale Recreatiedomein De Schorre krijgt er een toeristische troef bij: de indrukwekkende wielercollectie van Rumstenaar Paul Van Bommel, goed voor zo'n 700 wielertruitjes en 1.500 miniatuurfietsjes. De verzameling zal een plaats krijgen in een nieuw fietsbelevingspunt dat tegen 2018 wordt ontwikkeld aan de Blauwe Halte op de Rupeldijk.

De provincie Antwerpen wil de Blauwe Halte vlak bij De Schorre aan de oude ringoven op de Rupeldijk omvormen tot een fietsbelevingspunt. Het wordt een ontmoetingsplek voor recreatieve fietsers en wielerfanaten, met onder meer een nieuwe toeristische balie van Toerisme Rupelstreek, elektrische oplaadpunten en een themacafé. In dit unieke decor wordt ook een plaats geboden aan de indrukwekkende wielerverzameling van Rumstenaar Paul Van Bommel.


"De Schorre heeft de wielercollectie overgenomen voor een duur van vijftien jaar, met de bedoeling de collectie te inventariseren, klaar te maken voor bewaring en vervolgens in wisselende opstellingen tentoon te stellen. De hele site zal wielrennen en fietsen uitstralen door de aanwezigheid van de prachtige collectie en diverse fietsgerelateerde services, zoals een fietshersteldienst en een fietsenverhuur", aldus gedeputeerde Bruno Peeters.

De wielertruitjes in Pauls collectie.
Paul Van Bommel De wielertruitjes in Pauls collectie.

Geen afscheid

De collectie bestaat uit ongeveer 700 wielertruien, waarvan 400 gesigneerde, 1.500 fietsminiaturen, verschillende wielerbekers- en medailles, talloze boeken en tijdschriften over wielrennen en enkele fietsen van bekende wielrenners als Serge Baguet en Niels Albert. Ze stond de afgelopen jaren uitgestald in Van Bommels bekende wielerrestaurant Casa Grinta in Terhagen. Maar na zijn pensioen vorig jaar ging hij op zoek naar een koper die de hele verzameling wilde overnemen.


"Er zijn veel truitjes die ik afzonderlijk had kunnen verkopen, zoals de gele trui van Lucien Van Impe. Maar ik zou het jammer gevonden hebben als de collectie versnipperd was geraakt. Ik ben er twintig jaar mee bezig geweest en beschouw het een beetje als mijn kindje. Ik ben dus enorm blij dat De Schorre de verzameling in haar totaliteit wilde aankopen. Ik zal mezelf als curator met de collectie, die overigens nog elke week uitbreidt, blijven bezighouden. Op die manier hoef ik er niet écht afscheid van te nemen."

Paul en Sven Nys.
Paul Van Bommel Paul en Sven Nys.

Restaurant

Veel van de memorabilia heeft de verzamelaar persoonlijk ontvangen, uit de handen van de vele wielrenners die in zijn restaurant kwamen eten. Onder meer Greg Lemond, Adri Van der Poel, Sven Nys en Rudi Altig zijn bij hem over de vloer gekomen. "De verzameling is ooit begonnen met een miniatuurfietsje dat mijn ouders hadden meegebracht ut Frankrijk. De wielertruien zijn er tien jaar geleden bijgekomen. In de beginjaren heb ik er best wel wat geld tegenaan gesmeten. Maar de laatste jaren krijg ik heel veel memorabilia gratis. Op de fiets van de veel te jong overleden wielerbelofte 'Rupske' Lauwers ben ik enorm trots."


Midden 2016 zouden de voorbereidende werken aan het fietsbelevingspunt starten. Eind dit jaar zouden dan de effectieve werken starten. Het fietsbelevingspunt zou tegen 2018 klaar moeten zijn.