Café Veerdam verdwijnt onder de sloophamer

Café Veerdam, vlak naast het Bruidsluiersteegje, wordt afgebroken.
Ben Conaerts Café Veerdam, vlak naast het Bruidsluiersteegje, wordt afgebroken.
Op de Kaai is de afbraak van het oude café Veerdam gestart. Het café, dat al jaren leegstaat en helemaal verloederd is, wordt samen met het naburige gebouw gesloopt.

“Vandaag is de aannemer gestart met de ontmanteling binnen in het café”, zegt schepen van Openbare Werken Francis Sanchez (N-VA). “Volgende week zal het gebouw waarschijnlijk helemaal onder de sloophamer verdwijnen. Ook de fraaie voorgevel, die niet geklasseerd is, wordt dus afgebroken. Op termijn zullen aan de Kaai alle gebouwen tussen de Windstraat en het Bruidsluiersteegje worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwe appartementen.”

Het café staat al jaren leeg en is helemaal verloederd.
Ben Conaerts Het café staat al jaren leeg en is helemaal verloederd.

Met café Veerdam – de naam is een verwijzing naar het lokale scheepvaartverleden - verdwijnt een stukje Booms cultureel erfgoed. In de vorige eeuw was de bruine kroeg decennialang een van de meest populaire trekpleisters in het centrum. De bekende jazzband Fondy Riverside Bullet Band kwam er eind jaren ’60 tot stand en liet zich door de locatie inspireren voor de bandnaam. De ‘Bullet’ verwijst naar de bekende volksfiguur ‘Mit de Kogel’, die er destijds achter de tapkraan stond, ‘Fondy’ was de naam van een van haar tientallen katten.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.