Brand in PTS vernielt praktijklokalen

ALERTE KRANTENBEZORGER MERKT ALS EERSTE VLAMMEN OP

Twee praktijklokalen van PTS liepen grote brandschade op. Een deel van het dak moest opengebroken worden om de rook te laten ontsnappen.
Marc De Roeck Twee praktijklokalen van PTS liepen grote brandschade op. Een deel van het dak moest opengebroken worden om de rook te laten ontsnappen.
Een felle brand heeft gisterenochtend twee praktijklokalen van de Provinciaal Technische School (PTS) in Boom beschadigd. Er vielen geen gewonden. De leerlingen, die werden opgevangen in andere klaslokalen, vonden het uiteindelijk jammer dat ze geen extra dagje vrij kregen. "Gelukkig is de brand vroeg opgemerkt. Anders had het erger kunnen aflopen", vertelt de brandweer.

Een alerte krantenbezorger ontdekte de brand in de Provinciaal Technische School aan de Beukenlaan heel vroeg gisterenochtend. "Zonder het oplettende oog van die man, had de situatie helemaal anders kunnen zijn", vertelt Peter Eeckeleers van de brandweer. De brandweer had de brand, ontstaan in twee praktijklokalen, dan ook snel onder controle. "Rond 5 uur gisterenmorgen is de brand ontstaan in een van de werkplaatsen van een schrijnwerkerij. De vlammen sloegen over op het aanpalende sanitair, maar er is vooral veel roetschade. Uiteindelijk zijn we toch een half uur bezig geweest om de vlammen onder controle te krijgen. In totaal zijn we toch vier uur ter plaatse geweest. Ook het labo kwam langs om de oorzaak van de brand precies te kunnen bepalen." Inmiddels is duidelijk dat het om een accidentele brand gaat, met een elektrische oorzaak. Kwaad opzet kan dus definitief worden uitgesloten.

Er valt nog weinig te redden uit de twee praktijklokalen. De ravage is groot: alles ziet zwart.
Marc De Roeck Er valt nog weinig te redden uit de twee praktijklokalen. De ravage is groot: alles ziet zwart.

Geschrokken

Directeur Arnold Callay is alvast geschrokken. "Het is de eerste keer dat we hier in onze school zoiets meemaken. Buiten onze conciërge was hier niemand toen de brand uitbrak. Ook hij heeft ons op de hoogte gebracht. Onze leerlingen werden opgevangen in andere leslokalen en er is een vervangprogramma voorzien. De schade is wel groot: er is niet alleen rookschade maar de brandweer heeft ook een stuk van het dak moeten verwijderen om de rookwolken te laten ontsnappen." Vooral twee praktijklokalen van de richtingen Houtbewerking en Koeling en Warmte zijn beschadigd. "Zodra de expert van de verzekering de situatie is komen opmeten, schieten we in actie en kunnen we de schade beginnen ruimen.

20150604 Belgie Boom brand in de schrijnwerkerijlokalen van het PTS.
Marc De Roeck 20150604 Belgie Boom brand in de schrijnwerkerijlokalen van het PTS.

Geen praktijklessen meer

Bij de leerlingen was de brand hét gespreksonderwerp van de dag. "Toen ik hier deze ochtend aankwam, waren de brandweermannen nog aanwezig", zegt Michael Van de Vyver (16). Hij zit in het vijfde jaar Houtbewerking. "Het eerste wat ik dacht: zouden we vandaag een dagje verlof krijgen? Maar dat is dus tegengevallen. De praktijklessen werden geschrapt en vervangen door theorielessen. Ik heb al gehoord dat we dit schooljaar waarschijnlijk geen praktijklessen meer zullen krijgen. Jammer, want dat zijn net de uren waar je het meest leert. Het was misschien beter geweest wanneer de lokalen van de theorievakken waren afgebrand (lacht)." Brian Van den Bosch (18) denkt dat de schade enorm is "De lokalen zelf zijn afgesloten, maar de ravage blijkt groot te zijn. Zelfs buiten, in de buurt van de afgebrande lokalen ziet alles zwart", besluit de scholier uit het zesde jaar Houtbewerking.