Boom plaatst camera's in centrum

POLITIECAMERA'S MOETEN VEILIGHEIDSGEVOEL IN GEMEENTE OPKRIKKEN

De camera's sturen de beelden door naar de zendinstallatie in de kerktoren.
Foto Benoit De Freine De camera's sturen de beelden door naar de zendinstallatie in de kerktoren.
Boom heeft er een tijdje op moeten wachten, maar nu zijn ze er eindelijk: de camera's die de inwoners opnieuw een veilig gevoel moeten geven in hun dorpscentrum. Vandaag worden de 12 toestellen geïnstalleerd op en rond de Grote Markt.

Negen vaste en drie beweegbare camera's zullen in het centrum van Boom voortaan een oogje in het zeil houden. Op de hoek van de Colonel Silvertopstraat en de Spillemaeckersstraat komt een paal, waaraan vier vaste en één beweegbare camera worden bevestigd. Op de Grote Markt, aan het plantsoentje naast de Groene Hofstraat, wordt er aan een paal één beweegbare camera geïnstalleerd. In de Hoogstraat (ter hoogte van de dekenij) en in de Groenhofstraat (bij zaal Palace) komen er telkens twee vaste camera's. Ten slotte wordt er één vaste camera aangebracht in de Kerkstraat en één beweegbare camera op de hoek van de Kerkstraat en de Grote Markt.

Onveiligheidsgevoel

De camera's zijn niet goedkoop, de totale kostprijs bedraagt 101.452 euro. Maar daarmee hoopt de gemeente Boom een halt toe te roepen aan de criminaliteit in het centrum. "Uit een enquête van de lokale politiezone Rupel is gebleken dat slechts 38% van de bevraagden zich veilig voelt in ons centrum", zegt burgemeester Jeroen Baert (N-VA). "Dat cijfer moet naar omhoog. We weten ook dat camera's alleen het problem niet zullen oplossen, maar het is een begin. Camera's hebben een afschrikkend effect en laten toe daders op te sporen. De camerabeelden zullen ten allen tijde opvraagbaar zijn en dus ook gebruikt kunnen worden."


In oktober vorig jaar werd de plaatsing van de camera's al goedgekeurd. Toch heeft de Bomenaar nog ruim een half jaar op de installatie moeten wachten. "Dat heeft te maken met een keuring die het camerasysteem moest ondergaan", licht afdelingshoofd Grondgebiedzaken Erwin Forceville toe. "Heel die keuringsprocedure heeft aanzienlijk wat tijd in beslag genomen."


Maar vandaag krijgen de camera's dan toch eindelijk hun voorziene plaats in het centrum, nadat de voorbereidende werken gisteren al van start gingen. De koppeling met de politiediensten is voorzien voor vrijdag. Eandis gaat de camera's aansluiten op het elektriciteitsnet op 14 en 15 mei.

Bewijsmateriaal

De beelden die de camera's maken, worden via een draadloze verbinding naar een ontvang- en zendinstallatie in de torenspits van de kerk op de Grote Markt verstuurd. Van daaruit gaan de beelden richting het politiecommissariaat van de politiezone Rupel op het Van Cleemputplein.


De politie voorziet geen permanentie, dus de camera's worden niet 24 uur op 24 uur in de gaten gehouden. "We gaan de beelden enkel bekijken na de feiten, dus om na misdrijven bewijsmateriaal te verzamelen", vertelt politiewoordvoerster Veronique Wegge. "De beelden kunnen wel live worden weergegeven op elke computer in ons commissariaat", besluit ze.