Bomenaar verdacht van grote cocaïnehandel

LEDEN DRUGSBENDE RISKEREN TOT VIER JAAR CEL

Elf mannen en twee vrouwen tussen de twintig en vijftig jaar oud stonden gisteren in Mechelen terecht voor het verhandelen van cocaïne. De spilfiguren riskeren tot vier jaar cel.

Volgens het parket ging het niet om één, maar om twee bendes. "De ene was actief in het Mechelse, een andere in Boom", vertelde openbaar aanklager Peter Peereboom. "Ze hadden wel een gemeenschappelijke link: dezelfde bovendealer." Die bovendealer was de 23-jarige Farouk E. uit Boom. Hij riskeert een celstraf van vier jaar effectief, een geldboete tot 40.000 euro en de verbeurdverklaring van zo'n 28.000 euro. Geld dat de twintiger zou hebben verdiend aan zijn drugshandel. Zijn raadsman was het niet eens met het parket. "Ik zie geen enkel bewijs van het feit dat hij de grote leverancier was", zei meester Johan Platteau. Ontkennen dat er drugs werd verhandeld, deed de twintiger evenwel niet. Hiervoor werd de opslorping gepleit.

Niemand in gevangenis

De bende kwam in het vizier van het gerecht in maart 2017. Een half jaar later volgden huiszoekingen bij de beklaagden en werd de bende opgerold. Bij die huiszoekingen werd er voor 25.000 euro aan drugs gevonden. Van alle beklaagden zit niemand meer in de gevangenis. De twee andere spilfiguren, diegenen waarvan het parket oordeelt dat ze aan de top stonden van de cocaïnebende in Mechelen, riskeren zware geldboetes tot 40.000 euro en een opsluiting van vier jaar in de gevangenis. "Waar in dit dossier staat dat mijn cliënt een leidinggevende functie bekleedde? Nergens. Het enige wat aan hem gelinkt kan worden, zijn telefoonnummers maar wat brachten de telefoontaps aan het licht? Niets", zei meester Saïd Aboulakil. De raadsman verdedigde een van de twintigjarige spilfiguren: "En ja, beide beklaagden kennen elkaar al heel lang. Maar dat wil niet zeggen dat ze samen drugs dealden."

Leven terug op de rails

De strafpleiter ging vol voor de vrijspraak. "In de periode waarvan het parket zegt dat er werd gedeald, zat mijn cliënt voor het grootste deel in de cel", besloot meester Aboulakil. De raadsvrouw van de andere Mechelse spilfiguur ontkende zijn rol niet. De bewijslast was dan ook staalhard. "Maar mijn cliënt heeft zijn leven inmiddels op de rails gekregen", luidde het bij meester Bieke Vanden Acker.


De tien andere beklaagden riskeren celstraffen tussen de acht en de vijftien maanden. Onder hen voornamelijk straatdealers maar ook de man die instond voor de auto's van de straatdealers. "In ruil voor drugs ging hij auto's huren van een verhuurfirma. Hierdoor probeerden de dealers niet op te vallen", besloot aanklager Peereboom.


Een vonnis in de zaak volgt op 15 november.