Bibliotheek verhuist naar Kaaigebouw

GEMEENTERAAD MOET PROJECT WEL NOG GROEN LICHT GEVEN

Bibliothecaresse Dara De Bruyn bij de toekomstige locatie in het Kaaigebouw.
Klaas De Scheirder Bibliothecaresse Dara De Bruyn bij de toekomstige locatie in het Kaaigebouw.
Het gemeentebestuur is van plan de bibliotheek te verhuizen naar de benedenverdieping van het Kaaigebouw in de Windstraat. "Die locatie is ruimer, beter gelegen en beter toegankelijk", vat schepen van Cultuur Inge De Ridder (N-VA) samen. Als alles volgend plan verloopt, kan de verhuis nog voor september 2018 afgerond zijn.

Al ettelijke jaren wordt druk gezocht naar een nieuwe locatie voor de gemeentelijke bibliotheek. Op de huidige locatie, in de Antwerpsestraat, voldoet de bib immers niet meer aan de moderne noden. Het gebouw heeft verschillende verdiepingen zonder lift, kampt met een gebrek aan ruimte en mist een polyvalente zaal voor activiteiten. Er passeerden verschillende denkpistes de revue, maar die verdwenen even vaak weer van de radar. Nu komt er opnieuw schot in de zaak: het gemeentebestuur wil de bibliotheek onderbrengen in drie leegstaande commerciële ruimtes op het gelijkvloers van het Kaaigebouw, in de Windstraat. "Die locatie heeft veel troeven", meent schepen van Cultuur Inge De Ridder (N-VA).

De huidige bib in de Antwerpsestraat kent heel wat gebreken, getuige de krakkemikkige staat van deze trap.
Klaas De Scheirder De huidige bib in de Antwerpsestraat kent heel wat gebreken, getuige de krakkemikkige staat van deze trap.

Leesterras

"Ze is gelegen in het centrum vlak bij veel publieke parkeerruimte en openbaar vervoer. De bibliotheek zou er een volledige gelijkvloerse inplanting krijgen over een oppervlakte van 850 vierkante meter. Er is ruimte voor een centrale infobalie, verschillende lees- en werkplekken, een computerruimte, een ruime jeugdafdeling met een voorleeshoek en een vergaderruimte met keukenhoek. We willen er werken met praktische rekken die makkelijk verplaatst kunnen worden, zodat er steeds een activiteitenruimte kan worden gecreëerd. Ook het leesterras met uitzicht op de Rupel zou een prachtige blikvanger zijn."


De gemeente kan de winkelruimtes kopen voor 2.100.000 euro, inclusief technieken als sanitair en elektriciteit ter waarde van 420.000 euro.

Financieel goede zaak

"Als je weet dat de schattingsprijs van de panden in casco 2.115.000 euro bedraagt, doen we dus een goede zaak", aldus De Ridder. "Het beheersorgaan van de bibliotheek was al bijzonder enthousiast over het project. Nu is het nog een kwestie van de gemeenteraad te overtuigen. Als zij het licht op groen zet, kan de verhuis al gebeuren in de zomervakantie van volgend jaar." Bibliothecaris Dara De Bruyn is alvast gewonnen voor dat scenario. "Van alle pistes die de voorbije jaren besproken zijn geweest, is dit de meest haalbare. We zouden er terechtkomen in een nieuw, transparant gebouw dat een stuk groter is dan waar we nu zitten. Ook de ligging in het centrum is een meerwaarde, net zoals de gelijkvloerse en toegankelijke inplanting. Als de verhuis doorgaat, zou dat een beloning zijn voor het hele team. Onze medewerkers moeten werken in moeilijke omstandigheden. Maar ondanks alles blijven ze het onderste uit de kan halen."