Bib heeft grootste theaterkast ter wereld

JAPANSE 'KAMISHIBAI' MEET DRIE OP ZES METER

Dimitri Leue en Tom Schoonooghe stellen de grootste kamishibai ter wereld voor. Vooraan (helemaal rechts) staat een kamishibai volgens de normale afmetingen.
Ben Conaerts Dimitri Leue en Tom Schoonooghe stellen de grootste kamishibai ter wereld voor. Vooraan (helemaal rechts) staat een kamishibai volgens de normale afmetingen.
De gemeentelijke bibliotheek kan voortaan uitpakken met de grootste kamishibai ter wereld. Dat is een Japanse theaterkast waarin tekeningen kunnen worden ingeschoven om een verhaal te vertellen. Schrijver-acteur Dimitri Leue en tekenaar Tom Schoonooghe mogen er binnenkort als eerste mee aan de slag, op het straattheaterfestival Theater aan Twater.

"Toen ik er eerst van hoorde, dacht ik dat het kattenvoer was", lachte Dimitri Leue gisteren, tijdens de voorstelling van de grootste kamishibai ter wereld. Intussen weet hij wel beter: 'kamishibai' is een traditionele Japanse vertelvorm. Daarbij maakt de verteller gebruik van een klein theaterkastje waarin tekeningen worden geschoven die elk een andere scène weergeven uit het verhaal. Terwijl hij de tekeningen verschuift, vertelt hij het verhaal dat op de achterzijde van de prenten te lezen is.

De leerlingen van het derde jaar Houtbewerking van PTS Boom maakten de theaterkast.
Ben Conaerts De leerlingen van het derde jaar Houtbewerking van PTS Boom maakten de theaterkast.

Kleuterschool

"Kamishibai wordt de jongste jaren vrij vaak gebruikt in kleuterschooltjes", weet bibliothecaris Dara De Bruyn. "Maar wij wilden met de bib net wat groter gaan en het grootste exemplaar ter wereld laten maken. De prenten zijn 1,5 op 2,1 meter groot, de kamishibai - in het blauw, mooi versierd met goudverf - meet met de luiken open 3 op 6 meter. Voor de financiering hebben we de steun gekregen van de vzw Kaaimannen, de organisatoren van het straattheaterfestival Theater aan Twater. De leerlingen van het derde jaar Houtbewerking van PTS Boom hebben de uitwerking voor hun rekening genomen."

Uitdaging

De jongeren hebben zich met volle overgave op de opdracht gestort. "Het was voor ons een hele uitdaging", vertellen Yarne Baetens en Joppe Van den Eynden. "De kamishibai moest vijf keer groter zijn dan normaal, maar mocht tegelijkertijd ook niet te zwaar wegen. Het is tenslotte de bedoeling dat de constructie vlot vervoerbaar is en buiten gebruikt kan worden."


Acteur-schrijver Dimitri Leue en tekenaar Tom Schoonooghe waren dan weer bereid om hun prentenboek 'De Cowboyter', over een kabouter die een cowboy wil worden, ter beschikking te stellen voor de kamishibai. "We zijn heel trots dat ons verhaal op die manier een tweede leven zal gaan leiden", aldus Schoonooghe. "Alleen jammer dat enkel de tekeningen van Tom zijn uitvergroot, maar niet mijn tekst", grapt Leue.


De première is weggelegd voor Theater aan Twater, dat op zaterdag 18 juni plaatsvindt aan de Boomse Kaai. Dan zullen Dimitri Leue en Tom Schoonooghe zelf twee keer het verhaal van 'De Cowboyter' met de kamishibai opvoeren. Nadien zal de constructie uitgeleend kunnen worden door andere bibliotheken.