Actiegroep ongerust over blootliggend asbest op stort aan Bosstraat

Het asbeststort aan de Bosstraat.
Red Onze Kleiputten Het asbeststort aan de Bosstraat.
Er ligt nog steeds asbest bloot in het asbeststort van de Vlaamse Waterweg naast de Bosstraat in Boom. Dat is gebleken tijdens een inspectieronde met onder meer OVAM, de gemeente Boom en een afvaardiging van de actiegroep ‘Red onze Kleiputten’. Die laatste trekt nu opnieuw aan de alarmbel, maar volgens burgemeester Jeroen Baert (N-VA) is er geen reden tot ongerustheid. “Blijf gewoon uit het gebied weg.” 

De Vlaamse Waterweg nv, de eigenaar van het stort, werd vorige maand verplicht om het blootliggend asbest af te dekken met een geotextiel, met daarop een laag grond van een halve meter dik. Maar uit een inspectie op dinsdag 23 juli bleek dat er op alle hellingen op het terrein nog steeds asbest blootligt. Bij de actiegroep Red Onze Kleiputten trekt men dan ook aan de alarmbel. “Er is een risicozone van 500 meter tot 2 kilometer rond een asbeststort”, zegt Frank Van Houtte van de actiegroep. “Dat geldt dus niet alleen voor de directe omwonenden, maar ook voor de festivalgangers van Tomorrowland. Vooral bij droog weer met wat wind kunnen eventuele asbestvezels gemakkelijk wegwaaien.”

Burgemeester Jeroen Baert (N-VA) stipt aan dat er reeds verschillende luchtmetingen zijn geweest, maar dat er daarbij nooit een actieve asbestbron in de buurt werd vastgesteld. “Op geen enkel van de meetpunten werd er een vezel asbest geteld”, aldus de burgemeester. “Je mag bovendien niet vergeten dat het hier slechts om een voorlopige sanering gaat, in afwachting van een definitieve. Op enkele details na zijn de voorlopige maatregelen goed opgevolgd en ik wacht nu het rapport van OVAM en de milieu-inspectie af. Het klopt dat niet alles 100 procent is afgedekt, maar dat gaat om delen die op een helling liggen waar dat praktisch minder goed mogelijk is. Sowieso mag het gebied van het stort niet betreden worden en blijft de omheining er staan.” 

Volgens Frank Van Houtte is het resultaat van de metingen die werden uitgevoerd niet sluitend. “De windrichting kan bijvoorbeeld al een grote invloed hebben. Wij zijn alleszins helemaal niet overtuigd dat het asbestgevaar geweken is.  Enkel met een definitieve sanering kan alle risico op gezondheidsschade weer worden weggenomen. Die staat pas ten vroegste voor 2021 op de agenda, maar wij pleiten ervoor dat De Vlaamse Waterweg zijn verantwoordelijkheid neemt en onmiddellijk in actie schiet.”

Het asbeststort aan de Bosstraat.
Red Onze Kleiputten Het asbeststort aan de Bosstraat.



Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.