700 wielertruitjes in De Velodroom

NIEUW FIETSBELEVINGSPUNT OP RUPELDIJK OPENT IN JUNI 2018

Een deel van de wielercollectie van Paul Van Bommel.
Paul Van Bommel Een deel van de wielercollectie van Paul Van Bommel.
Aan de Rupeldijk, vlakbij De Schorre, wordt volop gewerkt aan de inrichting van het nieuwe fietsbelevingspunt. 'De Velodroom', zoals het belevingscentrum zal heten, zal de deuren openen in juni 2018. "Dit moet het mekka worden voor recreatieve en sportieve fietsers", zegt gedeputeerde Bruno Peeters.

Volgende zomer krijgt De Schorre er een flinke trekpleister bij: het fietsbelevingspunt 'De Velodroom'. Centraal in het belevingscentrum staat de rijke wielercollectie van Paul Van Bommel. Liefst 700 wielertruitjes, twintig unieke fietsen, dertig wielertrofeeën en ontelbare wielerboeken zullen er te bewonderen zijn. Er zal telkens gewerkt worden rond één centraal thema, zoals 'streekrenners', 'vrouwen in de koers' of 'thematruitjes door de jaren heen'. Verder is het de bedoeling om in het centrum allerlei fietstochten, fietsverhuur en zelfs kleine fietsherstellingen aan te bieden. Het hele project kost de provincie Antwerpen ongeveer 1,6 miljoen euro. Toerisme Vlaanderen ondersteunt het initiatief met zo'n 289.000 euro.


"'De Velodroom' moet het toekomstige mekka worden voor recreatieve en sportieve fietsers", zegt gedeputeerde voor Toerisme Bruno Peeters. "De hele site zal wielrennen en fietsen uitstralen door de aanwezigheid van de prachtige wielercollectie en diverse fietsgerelateerde services, zoals een fietshersteldienst en een fietsenverhuur. We hebben met dit project zelfs een internationale dimensie voor ogen. Het nieuwe fietsbelevingspunt is immers gelegen aan de Vlaanderen Fietsroute, een populaire langeafstandsroute bij buitenlandse vakantiefietsers. We willen de wielertoeristen uit de buurlanden verleiden om niet alleen de heuvels van de Vlaamse Ardennen te verkennen, maar ook het Scheldeland te ontdekken met een fijne tussenstop in Boom."

Een foto op de werf van 'De Velodroom': wielerverzamelaar Paul Van Bommel, oud-wielrenner Ludo Peeters, Kristof Verelst, gedeputeerde Bruno Peeters en Rudi De Vos, erfgenaam van de familie Apostel-Mampaey.
Ben Conaerts Een foto op de werf van 'De Velodroom': wielerverzamelaar Paul Van Bommel, oud-wielrenner Ludo Peeters, Kristof Verelst, gedeputeerde Bruno Peeters en Rudi De Vos, erfgenaam van de familie Apostel-Mampaey.

102 voorstellen

De naam 'De Velodroom' werd gekozen uit 102 ingediende voorstellen. Het winnende voorstel is afkomstig van Puursenaar Kristof Verelst, die als prijs een fietsarrangement mocht ontvangen. "Met 'De Velodroom' wou ik eer betonen aan de Boomse familie Apostel-Mampaey. Deze ambachts-lui hebben tijdens de eerste helft van de vorige eeuw een dertigtal velodrooms gebouwd in binnen- en buitenland. Onder meer het Kuipke in Gent, de wielerpiste in het Sportpaleis van Antwerpen en de velodrooms van Marseille en Nice zijn van hun hand. Tussen 1907 en 1929 had zelfs Boom nog een eigen velodroom die eveneens was gebouwd door de familie Apostel-Mampaey. De Velodroomstraat herinnert ons vandaag nog aan dat feit."


De ruwbouw van het belevingscentrum, dat gelegen is aan de Rupeldijk, ter hoogte van de verbinding naar De Schorre, is intussen al helemaal klaar. De binneninrichting gaat weldra van start, zodat 'De Velodroom' in juni 2018 de deuren kan openen.


Alle informatie over de activiteiten in en rond het belevingscentrum vind je op de website www.develodroom.be.