3D-zebrapaden moeten voetgangers veiliger laten oversteken

Schepen van Openbare Werken Francis Sanchez (N-VA) test het ‘zwevende’ 3D-zebrapad uit.
Benoit De Freine Schepen van Openbare Werken Francis Sanchez (N-VA) test het ‘zwevende’ 3D-zebrapad uit.
Wie voortaan door de Beukenlaan rijdt, zal daar twee 3D-zebrapaden tegenkomen. Het gaat om de eerste zebrapaden van hun soort in de Rupelstreek.

De 3D-zebrapaden, die alsmaar meer in Vlaanderen opduiken, zijn nu ook verschenen in de Rupelstreek. De gemeente Boom beet de spits af en liet gisteren de eerste twee exemplaren schilderen in de Beukenlaan. Zo’n 3D-zebrapad zorgt door aangepaste markering in verschillende kleuren voor een optische 3D-illusie voor het aankomende verkeer. Het zebrapad lijkt als het ware boven de rijbaan te zweven, laat chauffeurs op die manier vertragen en vestigt de aandacht op de overstekende voetgangers. De kostprijs bedraagt zo’n 1.700 euro voor één zebrapad.

“Een kleine ingreep als deze kan een groot effect hebben op de verkeersveiligheid van de voetgangers”, zegt schepen van Openbare Werken Francis Sanchez (N-VA). “In andere landen zoals Nederland en Ijsland hebben de 3D-zebrapaden al aangetoond dat ze tot gunstige resultaten leiden. Daarom zijn we nu van start gegaan met dit proefproject in de Beukenlaan en kijken we of de zebrapaden de snelheid van het verkeer effectief remmen. Na twee à drie maand gaan we evalueren en indien de evaluatie positief is, kunnen er in Boom nog meer van deze zebrapaden komen.”

Het 3D-zebrapad in de Beukenlaan.
Benoit De Freine Het 3D-zebrapad in de Beukenlaan.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan travak

  geld verkwist

 • ETIENNE BOECKX

  De enige manier om zebrapaden te schilderen ! Alle andere zebrapaden zijn voor de huidige ( blinde ) weggebruikers niet zichtbaar !

 • Marko Decandt

  Ze hebben zo'n zebrapad nu ook in de gemeente van mijn ouders gezet, zij rijden daar vaak voorbij en vroeg hun of dat nu hielp. Ze wisten niet waarover ik het had, ze zijn daar al vaak over gereden en hebben nog niet eens gemerkt dat het een 3D zebrapad was. Nutteloos dus.

 • Wesley Kenis

  Tot iedereen het gewoon is en dan vliegen ze gewoon door. Veel geld voor de korte termijn oplossing....maar er moet iemand aan verdienen natuurlijk...En laat dat dan "toevallig" weeral een vriendje van de burgemeester zijn .... hoe zou dat nu toch komen ...

 • Peeters Freddy

  Ze zou er daar beter een fietspad aanleggen.