32 jaar cel voor doodsteken ex

GERECHT NEGEERDE SMEEKBEDES VAN SLACHTOFFER

De ouders van Rhizlène met foto's van hun betreurde dochter.
Sam Ooghe De ouders van Rhizlène met foto's van hun betreurde dochter.
Een 43-jarige man uit Boom is veroordeeld tot 32 jaar cel voor moord op zijn ex-vrouw, Rhizlène Tlarhi. Op klaarlichte dag in Gent stak hij het slachtoffer minstens twintig keer, voor de ogen van hun jonge kinderen. De brutale moordpartij was de climax van jarenlang partergeweld. Rhizlène (31) en haar advocaat uitten smeekbedes aan het gerecht, maar daaraan werd geen gevolg gegeven.

"Intrafamiliaal geweld is een maatschappelijk kwaal waartegen we sterk moeten optreden." De woorden van Anthony Van Mol, voorzitter van de Gentse rechtbank, wekken een dubbel gevoel op. "Dat de rechter de problematiek in zijn vonnis onderlijnt, doet natuurlijk deugd. Het is ook belangrijk, want partnergeweld wordt niet altijd serieus genomen", reageert advocaat van de nabestaanden, Natalie Aernoudts. "Anderzijds had de dood van Rhizlène zeker voorkomen kunnen worden."


Salah E., een Marokkaan die al enkele decennia in Boom woont, terroriseerde zijn vrouw. Hij bedreigde haar met de dood en gebruikte dikwijls geweld. Wanneer Rhizlène naar de politie stapte en onder begeleiding haar spullen kwam ophalen, trok E. haar naar binnen om haar te wurgen. De politie kon haar redden door de deur in te beuken.

Salah E. kreeg 32 jaar cel.
Sam Ooghe Salah E. kreeg 32 jaar cel.

Smeekbrief

In haar verklaringen bij de politie, smeekt Rhizlène letterlijk om haar leven te redden. "En ik stuurde een smeekbrief naar het parket van Antwerpen", zegt Aernoudts. "Die man was gevaarlijk en moest voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter. Als hij niet opgesloten kon worden, dan zou het parket tenminste strenge voorwaarden kunnen eisen."


Er kwam geen antwoord op de brief. Rhizlène verbleef in diverse vluchthuizen met haar jonge kinderen, en kreeg enkele weken voor haar dood nog een eigen woning toegewezen in Gent. Ze zag haar ex enkel wanneer ze hun kinderen bij elkaar afzetten. In augustus 2016 werd dat de dood van Rhizlène. Op klaarlichte dag stapte E. uit zijn wagen aan de Gentse Dampoort, en met een vleesmes begon hij zijn ex te steken. Even verderop stond nog de buggy van Rhizlène met twee baby's, en in de auto van E. zag het zoontje hoe zijn moeder vermoord werd door zijn vader. Rhizlène kreeg minstens 19 messteken en overleed twee dagen later.

Partnergeweld

De verdediging vroeg de vrijspraak op basis van de onweerstaanbare drang. "Het werd zwart voor mijn ogen", zei E. In het vonnis stelde Anthony Van Mol evenwel duidelijk dat de moordpartij gepland was, en de climax van jarenlang, escalerend partnergeweld. E. kreeg 32 jaar en moet zo'n 175.000 euro aan schadevergoedingen betalen. Vermoedelijk gaat hij in beroep. De vijf kinderen van Rhizlène en E. verblijven nog in een jeugdinstelling, maar kunnen binnenkort waarschijnlijk terecht bij hun Marokkaanse grootouders.


"Sinds de dood van Rhizlène heb ik de indruk dat intrafamiliaal geweld serieuzer genomen wordt", vertelt Aernoudts. "Ik kan nu bij een onderzoeksrechter binnenlopen en vragen: 'Zet hem of haar nú onder voorwaarden!' Het is erg dat er eerst iemand moet sterven voor men doorheeft dat de situatie scheef zit. Maar ik voel dat de perceptie verandert."