21 leden van Servische zigeunerclan veroordeeld voor grootschalige autozwendel, leiders 5 jaar achter tralies

De automarkt A12 in Wilrijk.
Dirk Laenen De automarkt A12 in Wilrijk.
De Servische zigeunerfamilie Jefkaj uit Boom en hun clan zijn veroordeeld tot celstraffen van 5, 3 en 1 jaar voor grootschalige autozwendel via de automarkt in Wilrijk. Liefst 346 auto’s werden bedrieglijk afhandig gemaakt van particulieren en garages, om via de automarkt aan zichzelf en vervolgens aan het buitenland te verkopen. De rechtbank bevond 21 van de 22 clanleden schuldig. De twee leiders kregen 5 jaar cel en zien samen 160.000 euro verbeurd verklaard.

Het onderzoek was in het West-Vlaamse Diksmuide gestart, bij oplichting tijdens de verkoop van een auto. Een koper gebruikte een valse naam en een vals afschrift van een overschrijving. Al snel kwamen tientallen meldingen vanuit het hele land binnen. Een goed georganiseerde bende schuimt tweedehandssites af en kiest potentiële slachtoffers uit met een aanlokkelijk bod. Het gaat telkens om de duurdere merken zoals Audi, BMW, Volkswagen en Porsche.

Het geld kwam nooit aan en de wagens waren verdwenen richting de automarkt in Wilrijk. De bende verkocht de voertuigen er aan zichzelf met vervalste facturen, valse namen en valse verkoopshistorieken. Vervolgens werden de auto’s in Duitsland ingeschreven op de namen van de vrouwelijke familieleden en doorverkocht. Dankzij de autozwendel maakte de bende honderden duizenden euro’s pure winst en betaalden ze geen cent belasting. Intussen zijn er ook torenhoge vorderingen van de verkeersbelasting door het jarenlange ontduiken van taksen.

Lang buiten schot

De familieclan bleef jarenlang buiten schot doordat hun naam nergens viel vanwege de valse identiteiten. Uiteindelijk slaagde het parket van Veurne erin het hele netwerk rond de familieclan op te rollen, met 22 verdachten. De rechtbank van Veurne veroordeelde 21 onder hen tot een celstraf. De twee leiders kregen 5 jaar cel, 16.000 euro boete en zien samen 160.000 euro verbeurd verklaard. Twee andere clanleden kregen 3 jaar cel. De anderen kregen straffen van 1 jaar cel. Een iemand werd vrijgesproken. Heel wat burgerlijke partijen kregen een schadevergoeding toegewezen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.